- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Sivatagi napelem

Posted By Hámori Barbara On 2013-05-01 @ 08:00 In Öko | No Comments

Algéria is felismerte, hogy az ország fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van az új energiaforrások megfelelő hasznosítására.

Az országban jelenleg a napenergetikai fejlesztések kerülnek előtérbe. Az is nyilvánvaló, hogy ehhez a programhoz a nomád lakosságot meg kell nyernie a kormányzatnak. Ennek érdekében a közelmúltban több mint 300 összeszerelhető napelemes rendszert kaptak az ország egyik járásában élő, tevetartással foglalkozó nomádok. Az észak-afrikai államban csaknem három éve létezik az elmaradott vidékek fejlesztésére vonatkozó napelemes infrastruktúra kormányzati terve.

[1]
Az eszköz egy lényegében három elemből összeszerelhető rendszer. Megfelelő huzalokkal kiegészítve egy zselés akkumulátorból, egy napfényt begyűjtő elemből, továbbá egy áramátalakító dobozból áll. Az ötletes megoldás legfontosabb ismérve, hogy bárhova elhelyezhetők a felsorolt darabok, a lényeg, hogy a feltöltött akkumulátorból sokféle felhasználásra (világításhoz, munkavégzéshez, sőt akár egy számítógép működtetéséhez) termeljenek áramot. Mindezzel megkönnyítik a sivatagban élők helyzetét. Nem kizárt az sem, hogy a tevéket is belevonják a projectbe.

Kép: archív

Kapcsolódó anyagok:

A Solar Impulse átszeli Amerikát
7 újítás, ami jobbá teszi a jövőnket
Tavas-füves vidékből vált sivatagossá Észak-Afrika [2]

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/01/sivatagi-napelem/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/solar.jpg

[2] Tavas-füves vidékből vált sivatagossá Észak-Afrika: http://explorerworld.hu/2013/04/10/tavas-fuves-videkbol-valt-sivatagossa-eszak-afrika/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.