- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Visszahódítják a delfinek az Elbát?

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-05-08 @ 12:11 In Öko | No Comments

Egyre többen és egyre többször látnak delfineket a németországi Elbában. A tengeri emlősök gyakran még a hamburgi kikötőig is felúsznak.

A barnadelfin, vagy közönséges disznódelfin a disznódelfin-félék (Phocoenidae) családjához tartozó faj. A hideg vizeket kedveli, így élettere az Északi-foktól a Balti-tengerig húzódik. Ez a kedves tengeri emlős korábban megszokott látvány volt az Elbában, de a környezetszennyezés és az emberi tevékenység elűzte élőhelyéről.

[1]
A hamburgi egyetem zoológusai szeretnék megmenteni az „elbai” delfineket. A szakemberek most annak próbálnak utána járni, mi lehet oka, hogy mostanában egyre több delfin jelenik meg az Elbán. Egy biztos: a delfinek „nem tévedtek el” a folyóban, csak szeretnék visszahódítani régi életterüket – mondják a kutatók.
100 évvel ezelőtt számos delfin élt az Elbában és a Weserben, sőt egyes példányok még Magdeburgig is felúsztak – érvelnek tovább a zoológus kutatók.

[2]
A fokozódó emberi jelenlétnek, vadászatnak és az egyre komolyabb környezetszennyezésnek köszönhetően a múlt század közepén a delfinek száma megfogyatkozott a német folyókban.
A kutatók szerint viszont az elmúlt 20 évben a környezettudatos viselkedésnek köszönhetően jelentősen tisztább lett több német folyó vize, így számos halfaj visszatelepedett. 2007 óta figyelik tudatosan a német folyókban a delfinek megjelenését.

[3]
A kutatók azt próbálják kideríteni, hogy az elbai delfinek a folyó mely szakaszán, mikor jelennek meg, mekkora a populáció száma, mit csinálnak, mely halfajokkal táplálkoznak: egyszóval a viselkedésüket tanulmányozzák.
Az a tény, hogy két hónap alatt több mint 150 alkalommal figyeltek meg delfineket az Elbán, bizakodásra ad okot – hangoztatják a szakemberek. Eddig a barna delfinekről azt tartották, hogy rendkívül félénk állatok, de a korábbiakkal szemben akár az is kiderülhet, hogy igen játékosak, sőt adott esetben még szemtelenek is lehetnek.

[4]
képek: archív

Kapcsolódó anyagaink:
Az ámbráscetek befogadták a beteg delfint [5]
Delfinszerű krokodilt fedeztek fel [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/08/visszahoditjak-a-delfinek-az-elbat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/delf5.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/delf4.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/delf3.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/elb1.jpg

[5] Az ámbráscetek befogadták a beteg delfint: http://explorerworld.hu/2013/01/29/az-ambrascetek-befogadtak-a-beteg-delfint/

[6] Delfinszerű krokodilt fedeztek fel: http://explorerworld.hu/2013/02/04/delfinszeru-krokodilt-fedeztek-fel/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.