- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Furcsa élőlényeket találtak az óceán mélyén

Posted By The Explorer On 2013-05-13 @ 08:31 In Föld | No Comments

Furcsa élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partok közelében, egy olyan helyen, ahol metángáz szivárog a tengerfenékből.

A gázszivárgásról árulkodó buborékokat tavaly fedezték fel a meder feltérképezése közben. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) később egy Jason nevű távirányítású kutató búvárhajót küldött a körzet alaposabb szemrevételezésére: a jármű által készített felvételek és talajminták gazdag és változatos élővilágot tártak a szakemberek elé.

[1]
A LiveScience tudományos hírportál beszámolója szerint a Jason fehér színű baktériumok egész hadát fedezte fel az 1,6 kilométeres mélységben. A parányi mikroorganizmusok kizárólag a metán lebontásából nyerik az energiát, jelenlétük tehát biztos jele lehet annak, hogy a közelben gázlelőhely található.
A buborékok közelében a búvárhajó kagylókra is bukkant, amelyek a kutatók megítélésére szerint szoros szimbiózisban élnek a metánevő baktériumokkal. Fotók készültek ismeretlen tengeri pókokról és halakról is.
A felszínre hozott talajminták és élő kagylók tanulmányozásával a tudósok igyekeznek minél többet megtudni a virginiai partok mentén húzódó óceáni árok rejtett világáról. (MTI)

[2]

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Nem bántja a szemét? [3]
Ősi szellemkontinens maradványait rejtheti az Indiai-óceán mélye [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/13/furcsa-elolenyeket-talaltak-az-ocean-melyen/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/teng3.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/teng2.jpg

[3] Nem bántja a szemét?: http://explorerworld.hu/2013/04/12/nem-bantja-a-szemet/

[4] Ősi szellemkontinens maradványait rejtheti az Indiai-óceán mélye: http://explorerworld.hu/2013/02/26/osi-szellemkontinens-maradvanyait-rejtheti-az-indiai-ocean-melye/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.