- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Dinót találtak

Posted By Hámori Barbara On 2013-06-03 @ 16:00 In Föld | No Comments

A Yale Egyetem tudósai az amerikai Montana területén tárták fel a Triceratops dinoszaurusz elődjét. A „háromszarvú arc” növényevő volt, a késő kréta korban, 68-65 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerika területén. Teste a modern orrszarvúéhoz hasonlított, becsült hossza 7,9-9 méter, magassága 2,9-3 méter, testsúlya pedig 6-12 tonna volt. Nagy nyakfodorral és három szarvval rendelkezett: egy az orrán, az orrlyuka mögött helyezkedett el, a szeme felett pedig még egy párat viselt, amelyek nagyjából 1 méteresre nőttek.

[1]

Triceratops

Távoli őse, a most felfedezett Judiceratops tigris, tizenkétmillió évvel korábban, tehát 78 millió évvel ezelőtt élt. Két nagy szarvat viselt a homlokán, egy kisebb pedig az orrán díszelgett. Feltételezhetően a feltűnő nyakfodornak egyaránt lehetett szerepe a párválasztásban, az önvédelemben, illetve a lehetséges ellenségek elriasztásában.

[2]

Judiceratops

“Mindig újabb és újabb fajokra bukkanunk, mivel a Ceratopsidae dinoszauruszoknak igen gyors volt az evolúciója. Kifejlődött a szarvas dinoszauruszok egyik faja, hogy mindössze néhány millió év után egy egészen más fajnak adja át a helyét. E gyors evolúció jól nyomon követhető a kőzetekben – a fiatalabb rétegekből már teljesen hiányoznak azok a fosszíliák, amelyekben bővelkedtek a kissé idősebb rétegek” – magyarázta Nicholas Longrich, a Yale Egyetem őslénykutatója.

Képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
A teknősök a dinoszauruszok leszármazottai?
Hal is szerepelt a repülő dinoszaurusz étrendjében [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/06/03/dinot-talaltak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/Triceratops_Skeleton_Senckenberg_2.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/judiceratops.jpg

[3] Hal is szerepelt a repülő dinoszaurusz étrendjében: http://explorerworld.hu/2013/04/25/hal-is-szerepelt-a-repulo-dinoszaurusz-etrendjeben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.