- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Őrület! A festőművész fehér cápákat fest a tenger mélyén! (videóval)

Posted By Koltai Bernadett On 2013-06-11 @ 12:36 In Ismerd meg! | No Comments

Jonathan Truss vakmerő vállalkozása az egész világot megdöbbentette: a víz alá merülve, közvetlen közelről festi meg a nagy fehér cápákat. A brit férfi egyike azoknak a festőművészeknek, akik minden korlátot és félelmet leküzdve, életüket kockáztatva alkotják meg kreatív munkáikat.

[1]
Jonathant mindig is lenyűgözte az élővilág, különösen a nagyvadak, így profi zenészként és festőként a természetben megélt pillanatokat örökíti meg és adja át az embereknek. Jonathan a világ legkülönbözőbb pontjain foglalkozott már állatok élethű ábrázolásával és szerzett óriási tapasztalatot. Tigrisek, elefántok és zebrák után ezúttal az egyik legveszedelmesebb állatfajt, a nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) választotta témául.

[2]
De nem Jonathan Truss az egyetlen, aki ilyen veszélyes kihívásra szánta el magát: a szintén brit festőművész, Joseph Mallord William Turner tomboló vihar közepette kötözte ki magát egy hajó árbocához, hogy minél életszerűbben tudja lefesteni a természeti jelenséget: „Meg szerettem volna mutatni, hogy ilyenkor milyen látványban van része az embernek. Az ott eltöltött négy óra alatt végig ez járt a fejemben, és eszembe se jutott a vihar végéig lejönni az árbócról.” Turner túlélte a merész vállalkozást, amelynek során megfestett „Hóvihar – Gőzhajóval a nyílt vízen” című műve hűen tükrözi is a viszontagságos időjárást.

[3]
Bas Jan Ader előadóművész, filmrendező és fotográfus szintén nem mindennapi kísérletet tett, amikor 1975-ben egy apró vitorlás segítségével az Atlanti óceán átszelésére vállalkozott. „A természetfeletti erők nyomában” elnevezésű expedíció során az egyesült államokbeli Cape Codból Írországig tartó szakaszt sikeresen teljesítette, a visszaút alatt azonban eltűnt. Tragédiájának története máig tisztázatlan, Bas Jan Ader pedig sosem került elő.

[4]
Egyes művészek szenvedélyüktől vezérelve bármilyen veszélyes helyzetet „bevállalnak”, tetteikkel azonban az átlagos emberek szemében már túl messzire mennek. Sokszor „kiélezett” helyzetekben keletkeznek a legnagyszerűbb alkotások, amelyek mindenkit elkápráztatnak. Az ilyen pillanatokért éri meg az olykor túlzottan nagy kockázatvállalás – vallják a vakmerő művészek.

Képek: www.guardian.co.uk , www.thetimes.co.uk

Videó [5]

Szerző: Koltai Bernadett


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/06/11/orulet-a-festomuvesz-feher-capakat-fest-a-tenger-melyen-videoval/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/capa1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/thetimescouk.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/JMT_Turner_Snow_Storm.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/guardiancouk.jpg

[5] Videó: http://www.youtube.com/watch?v=bwafpZbrrqQ

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.