- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Állati születések

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-06-20 @ 13:33 In Öko | No Comments

Feledhetetlen érzés bepillantást nyerni abba a titokzatos folyamatba, hogyan hozzák világra különleges állatok kicsinyeiket, hogyan alakul ki a következő generáció. Ingo Arndt fotográfus jóvoltából fantasztikus képekben gyönyörködhetünk.

Macskacápa

[1]
Még meg sem született és már úszik. A macskacápa-embrió folyamatosan mozgatja aprócska farkúszóját, hogy a burokba friss víz áramoljon. Már most jól kivehetők a ragadozó szemei. Születése után még egy darabig maga után húzza a „szülőzsákot”.

Keresztespók

[2]
Vajon mi marad a keresztespókoknak a „családi fészekből”, amikor tavasszal fáradtságos „munkával” kiszabadulnak az anyjuk – röviddel halála előtt – készített hálójából?
Létrejön egy kollektív „lakóközösség”, amely addig tart, amíg minden pók nem képes önállóan megszőni saját hálóját.

Tengeri pisztráng

[3]
Az élet kibontakozásának különleges pillanatai. A következő képsor a tengeri pisztráng születésének fantasztikus folyamatát mutatja be.

Skorpió

[4]
A fiatalkor örökös drámája az állatvilágban: védtelennek, kiszolgáltatottnak lenni a nagy univerzumban. De vajon mindig így van ez? A skorpióknál biztosan nem, ott ugyanis a nőstény hátán cipeli az „édes terhet”, vagyis a kicsinyeit, és a nap minden percében védelmezi őket. Az anya teste heteken át biztosítja kicsinyei számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot, folyadékot és nem utolsó sorban a biztonságot.

Közönséges házi egér

[5]
Süketek, csupaszok és vakok az újdonsült kisegerek. Szinte hihetetlen, hogy az alig egy gramm súlyú védtelen állatok pár hét múlva már ivarérettek lesznek. Viszont a házi egérre is érvényes a rágcsálóra jellemző generációs periódus: „gyors”, rövid élet, korai halál.

Szegélyes teknős

[6]
Isten hozott a napfényen! A szegélyes teknős (Testudo marginata) három hónap „ sötét bezártság” után  „tojás fogával” feltöri a tojáshéjat, és „kievickél” a napvilágra.

képek: Ingo Arndt

Kapcsolódó anyagaink:
A kőszáli kecskék birodalmában [7]
Veszélyeztetett orángutánok új populációjára bukkantak Borneón! [8]
 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/06/20/allati-szuletesek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/macskacapa.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/keresztespok.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/tengeri_pisztrang.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/scorpion-mother-carrying-her-brood-ingo-arndt1.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/eger.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/teknos.jpg

[7] A kőszáli kecskék birodalmában: http://explorerworld.hu/2013/06/17/a-koszali-kecskek-birodalmaban-gran-paradiso-nemzeti-park/

[8] Veszélyeztetett orángutánok új populációjára bukkantak Borneón!: http://explorerworld.hu/2013/06/13/veszelyeztetett-orangutanok-uj-populaciojara-bukkantak-borneon-videoval/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.