- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Másfélezer éves csontmaradványokat és tárgyakat találtak a Titicaca-tóban

Posted By The Explorer On 2013-10-13 @ 06:27 In History | No Comments

A Huinaimarca Projekt keretében felszínre hozott kétezer csonttöredék és tárgylelet ünnepélyes bemutatását La Pazban Evo Morales bolíviai elnök, az ország kulturális minisztere és belga diplomaták jelenlétében tartották. A ceremónián a régészeti feltárás belga társigazgatója, Christophe Delaere ismertette a rendkívül gazdag leletet – olvasható a Huffington Post honlapján (huffingtonpost.com.).

2 [1]
A Titicaca-tó bolíviai partjainál felszínre hozott tárgyak egy része 1500 éves. Akadnak köztük ebből a korszakból származó kőtálak, tömjéntartók és állatfigurák. A víz alatti ásatások során a tó más részeiről Delaere szerint 500-800 éves kerámiák és urnák is előkerültek.

3 [2]
A víz alatti erődökről és a spanyol hódítók elől a kecsua és ajmara indiánok által a tóba rejtett kincsekről évszázadok óta mesélnek Bolíviában. Az 1960-as évek végén Jacques-Yves Cousteau járt utána a legendának, a francia felfedező több expedícióval derítette fel a Titicaca-tó víz alatti világát, és a civilizáció nyomaira bukkant. (MTI)

képek: Aizar Raldes Nunez/AFP/Getty Images, archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/10/13/masfelezer-eves-csontmaradvanyokat-es-targyakat-talaltak-a-titicaca-toban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/ti4.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/ti1.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.