- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A 14 szigetre épült főváros: Stockholm

Posted By The Explorer On 2013-10-17 @ 12:54 In Ismerd meg! | No Comments

Svédország Európa negyedik legnagyobb országa. Fővárosa Stockholm, amelynek érdekessége, hogy 14 szigetre épült. Stockholm megragadóan szép, hangulatos város, amelyet körülölel a tiszta víz és a város szívébe nyúló, zavartalan természet.
Ez a ragyogó északi főváros élénk terrakotta színárnyalatokban pompázó házaival, frissességet árasztó levegőjével mindenkit elbűvöl és magával ragad.

Vasamuseet

1 [1]

A város egyik monumentális látványosság a Djurgarden szigetén lévő múzeum, amely az 1628-ban elsüllyedt Vasa királyi hadihajónak állít emléket. A káprázatos szépségű – szebbnél szebb faragványokkal díszített – tölgyfából készült hajó első útját csupán 1,5 km-re jutott ki a kikötőből, majd örökre elnyelték a habok. A díszes hajó évszázadokon keresztül – az 1961-ben történő kiemeléséig – 32 m mélységben „pihent”.
A királyi hadihajó 333 évig aludta álmát a tenger fenekén, mielőtt végleg lehorgonyzott a számára létrehozott múzeumban.

www.vasamuseet.se [2]

Globen

2 [3]
A svéd főváros déli részén álló csarnok Stockholm legfontosabb arénája: 110 méter átmérőjű, 85 méter magas, a kerülete pedig 690 méter, és ezekkel a méretekkel a világ legnagyobb gömblakú épülete. A fehér színű, a svédek által „Gömbnek” (Globen) becézett épület betonból, acélból és üvegből épült. A svédek nemzeti fedett sportcsarnoka rengeteg programot kínál sporteseményeknek, koncerteknek, és különféle programoknak. Évente több, mint 125 rendezvénynek ad otthont. A svédek joggal büszkék a 16 ezer nézőt befogadó létesítményükre.

www.globearenas.se   [4]

Skanzen

3 [5]
Djurgarden szigetén található a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma, ahova Svédország minden területéről olyan régi faházakat, épületeket szállítottak, amelyek autentikus bepillantást nyújtanak a svédek régmúlt hétköznapjaiba. A kiállítás régi mesterségeket és korhű műhelyeket (nyomdaműhely) is bemutat. A parkon belül található a másik nagy látványosság, az északi állatkert, ahol természetes környezetükben láthatjuk Skandinávia növény- és állatvilágát; jellegzetes jávorszarvasait, medvéit, farkasait, az Aquariumban pedig egzotikus állatokban gyönyörködhetünk.

4 [6]

www.skansen.se   [7]

Absolute Icebar

5 [8]
Egy igazi, autentikus Icebar, ahol melengető pelerinben mínusz 5 fokos fagyos környezetben valódi jégpoharakból kortyolhatjuk a jéghideg koktélunkat. A mennyezettől a padlóig, a bárpulttól a könyöklőasztalig itt minden jégből van. Igazi ’északsvéd’ élmény!

www.icebarstockholm.se [9]

Városháza

6 [10]
Romantikus stílus jegyében, a 106 méter magas saroktoronnyal ellátott, nyolcmillió téglából álló pompás homlokzat Stockholm egyik legjelentősebb épülete és egyben a főváros kormányzó területének székhelye.
A városháza legnagyobb díszterme, azaz a Kék Terem szolgál minden év december 10-én a Nobel-díj átadásának ünnepi helyszínéül. Több, mint 18 millió üveg és arany mozaik borítja a csillogó csodaszép bizánci ihletésű Arany termet, amelynek az északi oldalán látható a Malaren – tó királynőjének alakja.

www.stockholm.se/cityhall  [11]

Képek: Fórián-Erdei Tamara, archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/10/17/a-14-szigetre-epult-fovaros-stockholm/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/01_st.jpg

[2] www.vasamuseet.se : http://www.vasamuseet.se/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/02_s.jpg

[4] www.globearenas.se  : http://www.globearenas.se/sv.aspx

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/03_st.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/03_2_st.jpg

[7] www.skansen.se  : http://www.skansen.se/sv

[8] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/04_st.jpg

[9] www.icebarstockholm.se: http://www.icebarstockholm.se/

[10] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/05_st.jpg

[11] www.stockholm.se/cityhall  : http://international.stockholm.se/cityhall

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.