- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Méreggel ölő tengeri rákot azonosított egy kutatócsoport

Posted By The Explorer On 2013-10-30 @ 09:36 In Öko | No Comments

A százlábúszerű, vak állat a Karib-tenger, a Kanári-szigetek és Nyugat-Ausztrália víz alatti barlangjaiban él. A csörgőkígyóéhoz hasonló mérge lebontja és elfolyósítja áldozatai, azaz más rákfajok testét, amelyet így szív ki külső vázukból. Mérge toxinok koktélja, mely enzimeket és bénító hatóanyagot is tartalmaz – számolt be a felfedezésről a BBC News a Molecular Biology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmány alapján.
A 27 milliméter hosszú Speleonectes tulumensis a gályarákok osztályába tartozik. Létezéséről már tudtak a tudósok, de csak most igazolták, hogy mérgező.

02 [1]
A tanulmány egyik szerzője, Ronald Jenner, a londoni Természettudományi Múzeum zoológusa szerint a felfedezés segíti az állati mérgek evolúciójának jobb megértését.
A gályarákféle pókokéhoz hasonló zsákmányszerzési technikája egyedülálló a rákok között. A méreg a vak barlanglakó teremtmény kitűnő alkalmazkodását mutatja táplálékban szegény környezetéhez – vélte Jenner.
Björn von Reumont, Jenner kollégája hozzáfűzte, ez az első alkalom, hogy mérget használó rákot találtak, így a tanulmány újabb állatcsoportot sorolhat a méreggel rendelkező állatok közé. (MTI)

Képek: bbc.co.uk


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/10/30/21758/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/01.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.