- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

265 milliárd eurós baby – avagy fogadj örökbe egy méhet!

Posted By Tóth Beáta On 2014-08-04 @ 14:51 In Ismerd meg! | No Comments

Különleges kampányba kezdett a Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet a méhek örökbefogadásából befolyt összegből menedékhelyek kihelyezésére vállalkozik. 

Az emberiség élelmezésének mintegy 90 százaléka függ a méhektől, az ökoszisztéma ezen apró, de annál fontosabb láncszemeitől. A méhek munkájának gazdasági értéke meghaladja az évi 265 milliárd eurót, így védelmükben ez a faktor is meghatározó szerepet játszik. A 90-es évek végétől azonban rengeteg méhész számolt be a rovarok tömeges és hirtelen pusztulásáról, eltűnéséről, melynek számos oka van; ide sorolható többek között a monokultúrás mezőgazdaság, a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási viszonyok, a mérgező növényvédő szerekről nem is beszélve. A Greenpeace olyan betiltandó, méhekre halálos anyagokat jelölt meg listáján, mint például cipermetrin, a deltametrin, tiametoxam vagy a fipronil; 2013 áprilisában számos európai ország támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, mely a három legkárosabb rovarirtó átmeneti betiltását szorgalmazta.

méhek4 [1]

A monokultúrás nagyüzemi mezőgazdasági terjedése miatt a méhek természetes élőhelyei is aprózódásnak indultak, így hazánkban a környezetvédelmi szervezet közel 100 méhmenedékkel kívánja biztosítani a magányosan élő méhek szaporodási és áttelelési lehetőségeit. Egy méh örökbefogadásának összege 250 Ft, egy menedék ára pedig 62.500 Ft körül mozog; az eddig befolyt támogatás összegéből 18 menedékre való pénz áll a szervezet rendelkezésére.

bees3 [2]

A méhek örökbefogadásán túl személyes életterünkben, közvetlen környezetünkben is eszközölhetünk számos olyan változtatást, mellyel biztosíthatjuk a hasznos rovarok életét: ajánlott például a városi zöldterületeken (természetes anyagokból készült) méhmenedékeket elhelyezni, vagy a káros anyagokat tartalmazó rovarölő szereket természetes riasztókra cserélni. Ha kerttulajdonosok vagyunk, lehetőleg ültessünk minél több eltérő időben virágzó növényt, amelyek folyamatosan biztosítják a rovarok táplálékforrását. Az első pillantásra gesztusértékű támogatások valójában saját fenntartható életünk zálogaiként értékelhetőek, s ezek csupán első állomásai az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő újfajta, ökotudatos gondolkodásmódnak.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/08/04/265-milliard-euros-baby-avagy-fogadj-orokbe-egy-mehet/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/08/méhek4.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/08/bees3.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.