Múzeumok Éjszakája országszerte

Pest megye

Pénteken délután 4 órakor nyílik meg a gödöllői Művészetek Házában a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjének, Aleszja Popovának a fotókiállítása. A Kossuth-díjas balettművész három éve hobbiból kezdett fotózni, tárlata kapcsolódik a városban zajló Nők éve című tematikus programsorozathoz is.

A gödöllői Régészeti Látványraktárban szombaton este 6 órától a Pest megyei Múzeumok Igazgatóságának legjelentősebb ásatásaiból válogatott kiállítás nyílik. Az 1600 darabos anyag kronológiai sorrendben mutatja be az összes régészeti korszakot, az eligazodásban szakavatott tárlatvezetők segítenek.

Vácott az Értéktár és az Egyházmegyei Gyűjtemény szombati közös rendezvényei egységes belépőjeggyel látogathatók. Az este 11 óráig tartó program összeállítói nemcsak komoly- és könnyűzenei koncerteket, hanem piacot is szerveztek. A Váci Értéktár udvarán nagymarosi termelőktől vásárolhatnak a látogatók, akiket kertmozival is várnak.

A százhalombattai Matrica Múzeum “föld alatti és égi” kalandokat ígér. Szombaton este 6-tól az elmúlt 12 év ásatási eredményeit felvonultató, interaktív programelemekkel átszőtt kiállításra invitálják a helyieket, majd képes-zenés asztrológiai bemutató következik, sötétedés után pedig a múzeum udvarán a csillagos égben gyönyörködhetnek a látogatók.

Az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban is lesz – távcsöves – csillagászati bemutató szombaton a Buddhák és buddhák Kambodzsában című fotókiállítás megnyitója után. Az érdeklődők este 8-tól éjfélig izgalmasnak előadásokat hallhatnak: elismert szaktekintélyek tolmácsolásában a majmok afrikai birodalmáról, valamint Kambodzsáról, Észak-Thaiföld hegyi törzseiről vagy a nepáli serpákról tudhatnak meg érdekességeket.

A ceglédi Kossuth Múzeumban június 18-án, hétfőn dzsesszéjszakát rendeznek: az épület előtti színpadon helyi zenészek éjfélig tartó koncertet adnak, miközben a múzeum földszintjén a gyerekeket hangszerbemutatóra, az emeleten a nagyobbakat kiállítás-megnyitóra várják.

Eger

Dobó István, az egri várvédő kapitány végrendeletét is bemutatják június 16-án a Múzeumok éjszakáján a Dobó István Vármúzeumban. Az 1558. július 16-án kelt latin nyelvű okirat mellett más, az 1552-es várvédelemmel foglalkozó korabeli dokumentumokat is bemutatnak, illetve az Egri csillagok című mű Gárdonyi Géza tollából származó kéziratát, az író rajzait és az Egri csillagok című film jelmezterveit. A végrendeletet 1931-ben Olaszliszka mezőváros iratanyagának rendezésekor fedezték fel Sátoraljaújhelyen a Zempléni levéltárban és azóta is ott őrzik. A kalligrafikus, úgynevezett kódexírással készült dokumentumban Végles váráról rendelkezik Dobó, az erősséget feleségére és gyermekeire hagyja.

Egerben szombaton 17 órától másnap hajnali egyig színes programokkal várják a látogatókat. Lesz nép- és hastánc bemutató, népi zenekarok koncertje, fáklyás felvonulás az Egri Vitézlő Oskola vitézeinek közreműködésével és tűzugrás is.

Ugyanakkor a vár püspöki palotájában megnyitják a Márai Sándor életművét bemutató, A gyertyák csonkig égnek című kiállítást. A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum anyagára támaszkodó tárlatot szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Debrecen

A debreceni múzeumi negyed intézményei mellett az idén először a Debreceni Egyetem (DE) is bekapcsolódik a múzeumok éjszakája programsorozatba. A jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem alapításának centenáriumát ünneplő DE megnyitja idén 80 éves főépületének kapuit a nagyközönség előtt.

Az érdeklődők betekinthetnek a rektori tanácsterembe, ahol a Református Kollégium 1538-as alapításáig visszanyúló gyökerű egyetem ősi jelképeit, a gerundiumokat őrzik. (A gerundium a kollégiumi diákok tűzoltó botja volt.) Az aulában láthatóak a centenáriumra helyreállított ólomüveg ablakok, amelyeknek a kalandos történetét filmvetítéssel mutatják be a szervezők, akik az egyetemi könyvtár titkait is megismertetik az érdeklődőkkel – sorolta a rektorhelyettes.

A Református Kollégium múzeuma rendszeres résztvevője a programnak: ezúttal is a gyerekek állnak a rendezvények középpontjában. Bagolyvári kalandok című programjuk keretében éjszakába nyúló kézműves foglalkozások várják a fiatalokat, akik villanószemű baglyokat, tógás diákbábokat, különféle agyagfigurákat is készíthetnek a múzeumok éjszakáján.