Megkezdték az Eiffel-torony építését

126 éve, 1887. január 26-án megkezdték az azóta párizsi jelképpé vált Eiffel-torony megépítését. Az ikonikus tornyot Gustave Eiffel tervezte, és az 1889. évi világkiállításra készült. Az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. 300 méterével a legmagasabb épület volt a világon a New York-i Chrysler Building 1930-as felépítéséig (319 m).

A torony építésének terve heves ellenérzéseket váltott ki az emberekből. Már az első csákányvágást követően megjelent a „művészek tiltakozása” az építmény ellen, amelyet jelentős személyiségek írtak alá, például Charles Gounod, Charles Garnier, Ifj. Alexandre Dumas, François Coppée, Sully Prudhomme, Huysmans.

Az építmény hihetetlen sebességgel épült: havonta 12 méterrel lett magasabb. 1889. március 31-én befejezték a harmadik szintet is, így Eiffel tudta magát tartani az előre elrendelt határidőhöz. Május 15-én nyitották meg a nagyközönség előtt, amely – a korábbi ellenérzését félretéve – el volt ragadtatva nemcsak a kilátástól, de a hidraulikus felvonóktól is.