A terra preta nyomában

Elfeledett városok nyomaira bukkantak a kutatók az Amazonas mentén. A korábban terméketlennek gondolt területek egykori népeinél a terra preta, vagyis fekete föld jelenthette az életet.

Az Amazonas környéki esőerdőkben nehéz az ásatás, és a kutatók sokáig úgy is tartották, a termőtalaj tekintetében meglehetősen sovány területen nem telepedtek le népcsoportok a történelem folyamán.

A legújabb kutatások megcáfolni látszanak ezt a tézist, ugyanis a Florida Institute of Technology felfedezői újabb bizonyítékot találtak arra az évtizedes feltételezésre, hogy a hatalmas folyam vízgyűjtő területén a Kolumbusz előtti időkben is virágzó földművelés zajlott. A titok nyitja a terra preta, vagyis fekete föld, amellyel az őslakosok termővé tették a területeiket. Hatalmas edényekben keverték a mintegy trágyaként használt, nagy ásványianyag-tartalmú terra pretát a környező földekbe, így nagyobb területeket is növénytermesztésre alkalmassá tettek. Ezen kívül kereskedelmi útvonalak maradványait, valamint nagyobb földmunkák nyomait is felfedezték a környéken, ami mind azt támasztja alá, hogy korábban nagyobb népesség élt a területen, kisebb-nagyobb városokba, egyéb településekbe rendeződve.

Bár a kutatók között még vita zajlik az Amazonas-menti őshonos népek életviteléről, hiszen több mint hatmillió négyzetkilométeres területet kéne feltárniuk a pontos válaszokhoz, az azonban biztosnak látszik, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben virágzó gazdaság működött a mostoha talajviszonyokkal rendelkező vidékeken is.

 

Forrás: sciencemag.org