A világ legnagyobb barlangja

A vietnámi Quang Binh tartományban, a dzsungel mélyén rejtőzik az a barlang, amelyben akár egy felhőkarcoló is elférne. A gigászi méretű barlangban folyó csordogál, és miniatűr esőerdők burjánzanak mindenütt, ahol a sziklamennyezet beszakadt.

cken6MJ

A Son Doongot, magyarul Hegyi Folyó nevű barlangot a helyiek már igen csak régóta ismerik, azonban tapasztalt barlangi hegymászók és kutatók csupán 2009 tavaszán ereszkedtek le először a járatba. Howard és Deb Limbert, az angol származású kutató házaspár először csak részben tudta bejárni a Hegyi Folyót, egy hatalmas kalcitfal állta útjukat. 2010 végén tértek vissza újra, immáron egy felkészült kutatócsoporttal, hogy a teljes barlangrendszert feltárják.

hang_son_doong_15

A közel 9 kilométer hosszú, helyenként 150 méter magas barlangnak nem csupán méretei egyedülállóak, hanem sokszínű növényvilágával is kiemelkedik, ugyanis sosem látott növényfajok nőnek a Son Doong sajátos környezetében. A barlang csupán a tapasztalt barlangászok számára válik megközelíthetővé, hiszen nincsen kiépítve a látogatók számára, így a Hegyi Folyó páratlan élővilága többnyire érintetlen marad a kíváncsi szellemű, olykor meggondolatlan kalandorok számára.