Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin

Az Antarktiszon előkerült, 37 millió éves fosszília elemzése alapján egy argentin kutatócsoport azt állítja, hogy az évmilliókkal ezelőtt élt pingvinfaj mellett valósággal eltörpülnek a mai példányok. A La Plata múzeum munkatársai szerint az antarktiszi óriáspingvin két méter magas lehetett.

A Palaeeudyptes klekowskii nevezetű faj már korábban is elnyerte a „kolosszus pingvin” titulust, s a kutatók a valaha talált legteljesebb állatmaradványként tartják számon. A feltárt, 37 millió éves maradványok tartalmazzák a leghosszabb ismert összenőtt boka-lábfej csontot, valamint az állat szárnycsontjának egyes darabjait is.

A fosszíliák vizsgálata alapján méretre is kétszer akkora volt, mint a jelenleg élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin – olvasható a The Guardian brit napilap hivatalos weboldalán. Az eredmények szerint a Palaeeudyptes klekowskii magassága a lábujjától a csőre hegyéig mérve elérte a két métert, a súlya pedig akár 155 kilogramm is lehetett.

Az antarktiszi óriáspingvin méreteinek és adottságainak köszönhetően akár 40 percet is víz alatt tudott tölteni, hogy halakra vadásszon. Ez lényegesen hosszabb idő, mint amire a kisebb pingvinfajok képesek lehetnek – írták a szakemberek a Geobios folyóiratban megjelent tanulmányukban.