Tudatos tervezés a jövőért – Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014

 

A klímaváltozás tényének megkerülhetetlenségét tudományos körökben ma már senki sem vitatja. Egészen pontosan bebizonyosodott ugyanis, hogy bár ez egy általános jelenség a Föld történetében, mely folyamatos hullámzásokkal időnként átrajzolja egy-egy terület klímatérképét, az ipari forradalom óta a humán tevékenység negatív irányba befolyásolta és jelentősen felgyorsította a folyamatokat. A 2014-es Magyar Fenntarthatósági Csúcs az emberiség pazarló életmódjának várható negatív következményeire kívánta felhívni a figyelmet.

web

Előadások és kerekasztal beszélgetések során a konferencia résztvevői megbizonyosodhattak arról, hogy a radikális környezetvédők bő tíz évvel ezelőtt még üres fenyegetésnek tűnő vészjelzései lassan valósággá válnak. A konferencia délelőtti szekciójában sokszínű előadások hangzottak el. „Komoly éghajlatkutatásokat prezentáló, és az adatokat tárgyszerűen összefoglaló tájékoztatókból megtudhattuk, hogy a Föld átlaghőmérséklete a XIX. század óta már 0.83 Celsius-fokkal emelkedett, és folyamatosan növekszik, aminek kritikus pontja várhatóan a 2 Celsius-fokos emelkedés volna, mely már teljességgel visszafordíthatatlan és súlyos következményekkel járna az emberiségre nézve” – mondta Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője. Ezt csak a szén-dioxid kibocsátás drasztikus (jelen állás szerint talán lehetetlennek tűnő) csökkentése orvosolhatná. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgálatokért felelős helyettes államtitkár a fogyasztói magatartás szemléletváltásában látja a megoldást. Előadásában hangsúlyozta továbbá, hogy nagy szükség volna az erőforrások hatékonyságának fokozására, az energiaszektor megújítására és zöld munkahelyek teremtésére.

web1

A konferencia második szakaszában a legváltozatosabb szakterületek tekintélyes képviselői kaptak lehetőséget a felszólalásra, valamint kerekasztal beszélgetések keretében a vélemények ütköztetésére, mint például Bart István a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, Kovács László a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, valamint Andacs Noémi a Tudatos Vásárlók Egyesületének képviselője. A témák között felmerült a széles körű tájékozottság fontossága, a tudatosságra való nevelés és társadalmi, valamint üzleti felelősségvállalás fontossága, de olyan kényes témákról is szó esett, mint a mára szinte felfoghatatlan mértékű túlnépesedés, vagy a Földön uralkodó egyenlőtlen vagyonelosztás, ami a nyugati társadalmakban a felesleges termelésből származó termékek nagy százalékának azonnali szemétre kerülését jelenti, miközben a Föld összlakosságának nagy része a létminimum alatt, állandó éhezéssel küzd.

szerző: Hadlaczky Anna Luca

fotók: Tímár Zsófia