Ezer éves viking hajót találtak Skóciában

A festői szépségű Ardnamurchan-félszigeten találták meg az egyik legjobb állapotban fennmaradt, érintetlen viking hajót. A maradványok magukban rejtették a hajótulajdonos csontjait is, aki valószínűleg a tehetősebb társadalmi réteghez tartozott. A feltárások még mindig folynak.

A napokban a skóciai Ardnamurchan-félszigeten találták meg az egyik legrégebbi és legteljesebb vikinghajó maradványait. A hajó magában rejtette tulajdonosa, valószínűleg egy gazdag, magas méltóságú ember csontjait is – a kutatók feltételezik, hogy az illető egy viking vezér volt.

Hannah Cobb, a Manchesteri Egyetem archeológusa és az ásatás egyik vezetője, elmesélte, eleinte ők sem hitték, hogy találnak valamit. „Amikor megláttuk a furcsa alakú dombot, arra következtettünk, hogy a mezőgazdasági munka során odahordott köveket rejtheti. Ennek ellenére ásni kezdtünk, és lassan rájöttünk, mekkora kincsre leltünk” – nyilatkozta.

Egy viking hajókra specializálódott szakértő, Colleen Batey a Glasgow-i Egyetemről megállapította, hogy a hajó körülbelül 1000 éves lehet. Eredeti körvonalait a talaj szerkezete megőrizte, sőt, orr-része és tatja szinte teljes épségében fennmaradt. A hajó maga a vikingek gályáihoz képest nem túl nagy (5 méter hosszú és 1,5 méter széles), ezért a kutatók rögtön feltételezték, hogy csupán gyors, rövid tengeri közlekedésre használták – a belsejében talált tárgyak és csontok azonban megcáfolták ezt a felvetést.

A benne talált ismeretlen férfi maradványai mellé ugyanis rengeteg értékes tárgyat temettek, így például egy norvég köszörűkőt, egy ír bronztűt, díszes kerámiákat, lándzsát, pajzsot, valamint egy gyönyörű, ékes markolatú kardot, amelynek csupán fémszerelvényei maradtak meg. Találtak még mellette egy fejszét, egy kést és egy olyan bronztárgyat, amelyről a kutatók úgy gondolják, hogy egy ivókürt része volt. Több tucat vastöredékre is bukkantak, amelyek még elemzés alatt állnak.

Az Ardnamurchan-félsziget gyönyörű tájaival a régmúltban kedvelt temetkezési hely lehetett: a legrégebbi sírhely, amelyet itt találtak, 6000 éves. Ezt is a viking hajót feltáró csapat találta meg. A környéken sok bronzkori sírhely is található.

„Ilyen temetés csak az igen magas rangú emberek kiváltsága volt” – magyarázza Hannah Cobb. –„Lehet, hogy akit találtunk, viking vezér volt, esetleg egy megbecsült navigátor.” A férfi maradványai közül épen maradt karcsontot és fogakat találtak, amelyeket most elemeznek. A vizsgálatokból kiderül majd, kihez tartozott a hajó.

A gálya belsejébe rengeteg követ helyeztek – a kutatók szerint ez biztosan azt jelenti, hogy magas rangú emberhez tartozott. „A kövek nagy jelentőséggel bírnak a viking mitológiában. Rengeteg más viking temetkezési helyen találkozhatunk velük” – magyarázza Hannah Cobb. –„Nem hisszük, hogy a helyszín véletlen volna – a többi neolitikus és bronzkori sírhely arra enged következtetni, hogy a félsziget ezen csücske sokáig nagyon fontos szerepet töltött be a különböző kultúrák életében.”