A csimpánzok tudják, mi a jó nekik

Egy új kutatás kimutatta, hogy a főemlősök, különösen a csimpánzok, sok táplálékot gyógyító hatása, például antibakteriális vagy féregölő tulajdonságai miatt fogyasztanak. Azt, hogy mi hatásos és mi ártalmas számukra, az idősebb egyedektől tanulják meg.

A Physiology & Behavior folyóiratban megjelent tanulmány szerint a főemlősök, különösen a csimpánzok, sokszor öngyógyítás céljából fogyasztanak bizonyos növényeket. Ez megdönti azt az elképzelést, miszerint a gyógyászat csakis emberi, és az emberi kultúrák kialakulásával jelent meg először.

„Eddig azt hittük, hogy az öngyógyítást őseink alkalmazták először” – nyilatkozta Shelly Masi, a tanulmány egyik szerzője, a párizsi Természettudományi Nemzeti Múzeum kutatója. Az eredményt 40 csimpánz megfigyelésével érték el, akiknek életét az ugandai Kibale Nemzeti Parkban követték figyelemmel. A kutatók dokumentálták a csimpánzok szociális interakcióit és a rendelkezésükre álló élelmiszereket is. A közép-afrikai köztársaságbeli Dzanga-Ndoki Nemzeti Parkban pedig ugyanebből a célból egy tucat vad nyugati gorillát figyeltek meg.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a csimpánzok kétszer akkora mennyiségű gyógyító táplálékot vettek magukhoz, mint a gorillák. Ilyenkor az állatok nem a szokásos, tápanyagbevitelt szolgáló étkezéseiket végzik, még akkor sem, ha egyébként rendelkezésükre áll elegendő hagyományos táplálék. A gorilláknak sokkal alkalmasabb a bélrendszerük arra, hogy megvédje az állatokat a kórokozókkal és bacilusokkal szemben, így még kevésbé van szükségük az öngyógyításra.

A csimpánzok, csakúgy, mint az emberek, szociális lények, és folyamatosan tanulnak társaiktól. „Az idősebb és sikeresebb egyedek követendő példának számítanak, és felelősségük, hogy továbbadják tudásukat a következő generációknak” – magyarázza Masi.

A gyógyításra szolgáló, néha enyhén mérgező növényeket elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a csimpánz-házipatika hagyományos gyógyszereit az állatok daganatmegelőzésre, malária, hasmenés és férgek ellen, valamint antibakteriális szerként használják. A csimpánzok kifejezetten a növények gyógyító részeit fogyasztják (levelek, termések), a többit pedig otthagyják.

Discovery News