A delfinek csapatban csajoznak

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy a delfinek sokkal eredményesebben párosodnak, ha egymást segítik a párkeresés során. A megfigyelés során a négy, The Beatles névre keresztelt, csapatba rendeződött állat könnyebben talált magának nőstényt, mint azok, akik egyedül „vadásztak”.

Azt a jelenséget, hogy a hím állatok csapatban eredményesebben találnak maguknak nőstényt, már számos fajnál, így például az oroszlánoknál, csimpánzoknál és lovaknál is megfigyelték. Az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói most a delfineknél is vizsgálták ezt a jelenséget, és megállapították: a „falkavadászat” náluk is működik.

A kutatók Port Stephens kikötőjében vizsgáltak meg egy 70 hímből és 64 nőstényből álló delfinpopulációt. Elsőként bőrmintákat gyűjtöttek a hímektől és a borjaktól, hogy megállapítsák az apasági kapcsolatokat – ebből kiderült, hogy a The Beatles névre hallgató, négy hímdelfinből álló csoport az öböl igazi szívtiprója. A minták ugyanis kimutatták, hogy 14 különböző hím példány nemzett 32 borjat, a borjak közül azonban 13 ettől a négy delfintől származik. Ezen kívül két háromfős csoport is szép helyen végzett: az egyik három, a másik öt borjat tudhat magáénak. A maradék 11 bébidelfint egyedülálló vagy párban járó hímek nemzették.

„Eddig nem volt semmiféle magyarázat arra, hogy a delfineknél vagy sok más állatfajnál miért előnyös a hímek csoportosulása” – magyarázza Dr Jo Wiszniewski, a kutatás eredményeiről beszámoló, Journal of Animal Ecology folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. –„A kutatás kimutatta, hogy a hím delfinek azért járnak ’falkában’, mert ez elősegíti a szaporodásukat.”

A hím delfinek több mint 80%-a alkot csoportokat a tavaszi/nyári párzási időszakban. „A hímeknek így nagyobb esélyük van arra, hogy elkapják a nőstényeket. Többször megfigyeltünk olyat, hogy a hímek körbeússzák a nőstényt, hogy ne tudjon elmenekülni” – nyilatkozta Wiszniewski. –„Ezzel valósággal elszigetelik a nőstényt a többi hímtől.”

A nőstények csupán két-ötévente képesek a szaporodásra, ezért olyan nagy a verseny a hím delfinek között.

Ausztráliában korábban is végeztek vizsgálatokat a delfinek csoportosulásának okai körül, és akkor is hasonló eredményekre jutottak. Abban az esetben azonban ez kevésbé volt meglepő, mivel a populáció tagjai rokonai voltak egymásnak – így azzal, hogy a hímek segítették egymást, tulajdonképpen a saját génjeiket is továbbörökítették. A Port Stephens-i delfinek azonban nem rokonok. „Ezért olyan lenyűgöző az egész” – magyarázza Wiszniewski. –„Azzal, hogy segítenek egy másik hímnek, nagy kockázatot vállalnak, hogy a saját génjeik nem öröklődnek tovább. Így nagy szükségük van az együttműködésre és arra, hogy bízzanak a másik delfinben: ha ő segít rajta, később rajta is segíteni fognak.”

Discovery News