A denevérek úgy hajtogatják fülüket, ahogy jólesik

Bizonyos denevérfajok a másodperc tizedrésze alatt tudják változtatni fülük alakját – viszonyításképp: az emberi pislogás legalább kétszer-háromszor ennyi ideig tart. A művelet segítségével sokkal jobban és élesebben hallanak, mint azok a társaik, akik erre nem képesek.

Egyes denevérfajok képesek bármilyen irányban, a másodperc tizedrésze alatt változtatni fülük alakját. Ez a tevékenység befolyásolja az állat ultrahangos hallását – sokkal jobban és élesebben érzékeli a hangokat, mint azon társai, akik nem képesek ilyen mértékben mozgatni a fülüket. Csupán egytized másodpercre van szükségük ahhoz, hogy az egyik extrém formából a másikba váltsanak át – ennél még az emberi pislogás is kétszer-háromszor lassabb.

A denevérek e különös tulajdonságáról és az ezt vizsgáló kutatásról a Physical Review Letters folyóiratban megjelent tanulmány számol be.

„Bizonyos denevérfajok 100 milliszekundum alatt képesek megváltoztatni fülük alakját, hogy a különböző akusztikákat gyorsan és hatékonyan érzékelni tudják” – magyarázza a kutatásban részt vevő Rolf Müller egyetemi docens a Virginiai Egyetemről. –„Ahogyan a fülek formája változik, az állat térbeli hallása is megváltozik, így könnyebben tájékozódik.”

A denevérek repülő emlősök, akik könnyedén találják meg zsákmányukat a legnagyobb sötétségben is. Az állatok rossz látási körülmények között ultrahangos impulzusokat bocsátanak ki magukból, amelyek a különböző tárgyakról és élőlényekről visszaverődnek, így a visszhangból a denevérek képesek felmérni az őket körülvevő környezetet. A patkósorrú denevérek például ezt a módszert különösen ügyesen használják, amikor magas és sűrű növényzet között kell manőverezniük, vagy fel kell mérniük táplálékuk helyzetét. Az állatok fülei ebben a tevékenységben kifejezetten nagy szerepet kapnak, hiszen ezzel „fogják be” a visszaverődő ultrahangos impulzusokat.

A kutatóknak különböző módszerek, például a CT és a magas sebességű sztereóvízió kombinálásával a Virginiai Egyetemen és a Shandong Egyetemen sikerült három dimenzióban modellezniük a denevérek fülének rendkívül gyors mozgását. A kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a denevérek azért változtatják ilyen gyorsan és ilyen nagymértékben fülük alakját, mert így javítják az ultrahangos hallás pontosságát.