A békák szerenáddal cserkészik be párjukat

A Kínában őshonos Emei éneklőbéka (Babina daunchina) hímje úgy próbálja magához csalogatni a nőstényeket, hogy a sárban ásott odújából szerenádozik nekik. A módszer, úgy tűnik, működik, a Biology Lettersben megjelent tanulmány szerint ugyanis a nőstények 70%-a a mélyből kuruttyoló hímet választotta.

A Kína területén őshonos Emei éneklőbéka (Babina daunchina) hímje érdekes módszert választott arra, hogy becserkéssze a számára szimpatikus nőstényt: kuruttyolásával biztosítja arról, hogy megfelelő élőhelyet képes biztosítani az ebihalak számára.

Ez a békafaj a sáros földbe ássa odúját, ahol később az utódok felcseperednek. A hím vonzereje attól függ, hogy mennyire mély lyukat tud ásni, tehát mennyire tudja megvédeni a rá bízott ebihalakat. Az Emei éneklőbékák esetében ugyanis a hímek nevelik fel az utódokat.

A hím békák egyébként is gyakran kuruttyolnak, de teljesen más hangon teszik ezt a felszínen, és teljesen más hangon az odúban. A nőstények a brekegés mélységéből és tompaságából képesek megállapítani, hogy az illető hím „otthona” mennyire megfelelő a „gyerekek” felnevelésére.

A Biology Lettersben megjelent tanulmány szerint az éneklőbékák hölgyfogó stratégiája sikeresnek bizonyul: a nőstények 70%-a olyan párt választott magának, amely korábban az odújából szerenádozott neki.

ScienceNow