Szemétlerakó lesz a Himalájából?

A nepáli kormány fellendítené az ország gazdaságát a turizmus erősítésével, ez azonban a Himalája számára nem túl jó hír – az ide utazók által felgyülemlett hulladékot ugyanis nem tudják elszállítani. A hatalmas hegylánc felett lassan a sörösdobozok, ásványvizes palackok és csokoládépapírok veszik át az uralmat.

2011-et Nepálban a turizmus évének nyilvánították. A nepáli kormányzat abban reménykedik, országát így tudja majd kiemelni a szegény rétegekből. Úgy tervezik, hogy ebben az évben megduplázzák a Himalája hegyláncai közé vágyakozó kalandorok számát – közel 1 millió látogatóra számítanak.

Bár gazdasági szempontból kétségkívül előnyös, hogy nagyobb számú turistát szeretnének a hegyek közé vonzani, a hegyek szempontjából korántsem ilyen egyszerű a helyzet – a Himalája ugyanis már most egy hatalmas szemétdombra hasonlít. A hegymászók vajmi keveset törődnek azzal, hogy eltakarítsák maguk után a piszkot, az utakat szervező túracégek, akiknek jogilag meghatározott feladatuk volna a szemét elhordása, ugyancsak fütyülnek az előírásokra. Így a környékbeli nepáli falvak lakóira hárul a feladat, hogy megtisztítsák a sziklákat – nekik azonban semmiféle szemétfeldolgozó alkalmatosságuk nincsen, és lakosságuk is olyan alacsony, hogy egyszerűen nem bírnak a felhalmozódott műanyaghulladékkal. Így a Himaláját egyre gyorsabban lepi el a szemét. A hulladék nagy része egyébként jelenleg a Khosi folyó vizébe kerül, ami, mondanunk sem kell, szintén nem környezetbarát megoldás.

„A legnépszerűbb útvonalak tiszták, ezek teljesen tiszták” – magyarázza Alton Byers, a Hegyi Intézet vezetője. –„A kevésbé kedvelt útvonalakkal van a gond. Ezen a magasságon ugyanis, ebben a környezetben ez a szemét 1000 évig is itt maradhat.”

Néhány helyi önkéntes jakkal hordja le a műanyag palackokat és a sörösdobozokat a hegyek közül. De ha ezek a palackok eljutnának Katmanduig, akkor sem lennének sokkal előrébb, ugyanis Nepál fővárosának sincsen semmiféle hulladékfeldolgozó üzeme – így tulajdonképpen csupán ide-oda cipelik a turisták által felhalmozott szemetet.