Színpompás volt a 45 millió éves molylepke

Kék, zöld és sárga színekben pompázott az a moly, amelyet szinte teljes épségben találtak megy oljapalában találtak Messselben, Németországban. Ez bebizonyítja azt, hogy a rovarok már ekkor élénk színekkel és mintákkal védekeztek a ragadozók ellen, így ez a tulajdonság nem csak a mai példányok sajátja.

Nem könnyű megállapítani, hogy egy rovar pontosan milyen színű is volt néhány millió évvel ezelőtt. A kutatóknak csak pár éve áll rendelkezésükre olyan technika, amivel rekonstruálni tudják a színeket, a régen elpusztult élőlények teste ugyanis nem tartja meg a színpigmenteket. A tudósoknak most egy 45 millió éves moly színpompás szárnyait sikerült újra megalkotni.

A moly szárnyainak apró részeit vizsgálva a kutatók rájöttek, hogy az állat milyen színekben pompázhatott. A szárnyat tanulmányozva rájöttek, hogy az apró részecskék milyen hullámhosszú fényt tükröznek vissza, ebből matematikai számítások segítségével kimutatták, hogy a moly szárnyán élénk kék, zöld és sárga színek voltak láthatók. Ezzel a módszerrel többféle élő szervezet színeit hozhatják vissza, a millió éves bogaraktól a dinoszauruszokig.

A most vizsgált, a németországi Messel mellett talált moly lelete híres volt arról, hogy különlegesen épen maradt fenn az utókor számára. Éppen ezért a Yale kutatói Maria McNamara paleontológus vezetésével annyira rá tudtak közelíteni az állat szárnyára, hogy vizsgálhatták a finom részleteit és az apró pikkelyeit. A fény a moly szárnyáról azonos szögben tükröződött a különböző rétegeken, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy nem fémesek, hanem élénkek, színátmenetesek voltak.

A kutatás eredményeit a tudósok a PLoS Biology folyóiratban publikálták. Ez a felfedezés azért lehet fontos a mai tudomány számára, mert bebizonyítja, hogy a mai rovarokon ismert élénk színek, amelyek a ragadozók távol tartására fejlődtek ki, már a 45 millió éves állatokon is észlelhetők. Így ez a tulajdonság valószínűleg már a hosszú evolúciós folyamat korai szakaszaiban is megfigyelhető volt.