Ugró csótányfajt fedeztek fel

A legtöbb embernek a csótányok a földön járva sem tartoznak a kedvenc állataik közé – úgy pedig különösen nem, ha két és fél méter magasra szökken egy másodperc alatt. Egy Dél-Afrikában, Fokvárosban nemrég felfedezett csótányfajnak azonban ez gyerekjáték – sőt, saját testhosszának akár ötvenszeresét is képes megugrani.

A napokban a Fokvárosi Egyetem kutatói egy új csótányfajt fedeztek fel: leaproach-t, aki nevét az angol „leap”, azaz ugrani, és a „cockroach”, azaz csótány szavakból kapta. Leaproach olyat tud, amilyet a ma ismert 4000 csótányfaj közül egyik sem: ugrik, méghozzá nem is kicsit.

Az ugrócsótányt Dél-Afrikában, Fokváros közelében fedezte fel Mike Picker zoológus és csapata, akik a Biology Letters folyóiratban publikálták eredményeiket. A tanulmány szerint az ugrócsótány (becsületes nevén Saltoblattella montistabularis) testhosszának akár ötvenszeresét is képes megugrani (az ember csupán a kétszeresét), valamint egy másodperc alatt két és fél méter magasra szökken, amely közben 23g gravitációs erő hat rá – egy ember 5g-nél már elveszíti az eszméletét.

Az ugrócsótány úgy tud ilyen magasra ugrani, hogy különösen hosszú, recés hátsó lábait már jóval az ugrás előtt összehúzza, így gyűjtve össze az energiát, amit aztán katapultként hirtelen kienged.

Az állat általában ugrálva közlekedik a fűszálakon és a sásokon, csak igen ritkán mászik. Legfőbb vetélytársa a szöcskéknek, akikkel élőhelyén osztozkodik.

DiscoveryNews

Fotók: Mike Picker