Gyakorlati tanácsok a mindennapokra – 1. rész

Mik azok a legfontosabb szempontok, amelyek segíthetnek a környezettudatos életmód megteremtésében? Íme a három legegyszerűbb, de legfontosabb tipp, amiket mindenkinek követnie kellene.

Takarékoskodj az energiával!

Csökkentsd a szén-dioxid kibocsátásodat! Ha egy héten kétszer otthon hagyod az autódat, és tömegközlekedéssel, biciklin, esetleg gyalog indulsz útnak, évente több mint fél millió forintot takaríthatsz meg – ez az összeg pedig a folyamatosan növekvő benzinárak mellett egyre nagyobb. Ha kénytelen vagy autóval járni, próbálj meg a mindennapi teendőiddel takarékoskodni: intézd a bevásárlásokat egyszerre, ahelyett, hogy minden nap boltba járnál. Már ez is rengeteg felesleges károsanyag-kibocsátástól óvja meg a környezeted.

Használj megújuló energiát! Bár a napkollektorok és társaik napjainkban még nem kifejezetten olcsók, egy egyszeri befektetéssel hosszú távon a környezet megóvása mellett sokszorosát takaríthatjuk meg a rájuk kiadott összegnek. Egy napkollektort például a víz fűtésére is felhasználhatunk – ez már akkor többszörös megtérülést jelent, ha egy négytagú család használja a szokásos vízfűtés helyett. A napkollektorok fűtésre is használhatóak, de csupán korlátozottan, mivel ehhez több napenergiára van szükség, minta  vízfűtéshez, így télen és ősszel, a borongósabb időszakokban kevesebb az energia. Mivel Földünk nem megújuló készletei a végéhez közelednek, minél többen használjuk fel a nap, a szél vagy a víz megújuló energiáit, annál többet teszünk a környezetünk megóvásáért, amellett, hogy szén-dioxidot sem pöfékelünk a légkörbe, amellyel még tovább ronthatjuk a helyzetet. A villanykörték bölcs megválasztása is sokat segíthet: ha a hagyományos helyett energiatakarékos izzót használunk, máris sokat tettünk környezetünkért.

Hasznosítsd újra az elektronikai eszközeidet! Az elektronikai ipar egy rendkívül gyorsan fejlődő iparág: ahogy megvesszük a legújabb, hiperokos telefont, már meg is jelent az újabb változat, majd a még újabb – mi pedig jobb esetben is évente cseréljük őket, a haszontalanná vált darabokat pedig általában kidobjuk.

Az elektronikai hulladékok azonban fokozottan veszélyesek a környezetünkre. Ha ezek az eszközök a kukába kerülnek, akkor a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, és a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak. Szerencsére azonban mára már rengeteg az olyan szervezet, amely az elektronikai hulladékok begyűjtésére szakosodott – bárki találhat ilyet az otthonától nem messze. Akit bővebben érdekel, milyen hatásai vannak az eldobott elektronikai eszközöknek, és milyen intézkedésekkel próbálnak segíteni a helyzeten, ide kattintva több információt kaphat.