Gyakorlati tanácsok a mindennapokra – 2. rész

Mik azok a legfontosabb szempontok, amelyek segíthetnek a környezettudatos életmód megteremtésében? Íme néhány egyszerű, de fontos tipp, amit mindenkinek követnie kellene.

Takarékoskodj a vízzel!

Földünk édesvíz-készlete vészesen fogy. Mik azok az apró változtatások, amelyeket ha Te is beiktatsz mindennapjaidba, sokat segíthetsz az édesvizek helyzetének javításában?

Ne pazarolj! Csak akkor indítsd el a mosogatógépet és mosógépet, ha az tele van. A mosogatógépek esetében az előzetes öblítés például semmivel sem javítja a tisztítóképességet – csupán feleslegesen elhasznál több mint 20 liter vizet. Helyette inkább használat után kézileg öblítsd át az edényeket, majd úgy helyezd be őket a gépbe. Így rögtön nem kell 20 liter többletfogyasztással számolnod – a környezet és a pénztárcád is hálás lesz érte. Ha új mosogatógépet vásárolsz, keresd a környezetbarát változatokat, ezek ugyanis akár már 4 liter vízből is „lezavarnak” egy mosást úgy, hogy ugyanolyan hatékonyak, mint pazarlóbb társaik.

Válaszd a víztakarékos termékeket! Bár Földünk beceneve a „Kék bolygó”, az emberiség csupán a vízkészlet 1%-át tudja hasznosítani – ami vajmi kevés, és vészesen fogyatkozik. Így ha legközelebb vásárolni indulsz, válassz kifejezetten víztakarékos termékeket, amelyeket úgy alakítanak ki, hogy a lehető legkisebb mennyiségű vizet használják fel működésükhöz.

Zuhanyozz! Egy átlagos kád teletöltéséhez körülbelül 300 liter víz szükséges. Zuhany közben azonban 50-60 litert használunk el (persze csak akkor, ha nem állunk a tus alatt órákig). Kell ennél többet mondanunk?

Javíttass! A csöpögő csapok évente rengeteg plusz kiadást és rengeteg felesleges vízfogyasztást jelentenek – a pénzünk gyakorlatilag eltűnik a lefolyóban. Egy csaptelep megjavíttatása igazán nem nagy összeg, sőt, sokszor csak néhány mozdulat, amelyet a családfő is könnyedén elvégez, mégis hatékony és szükséges módja bolygónk vízkészletének megóvásának. Egy kis mozdulat az embernek, de nagy segítség Földünknek.