Féregevő növényeket találtak

A brazil sivatag halálos hely a fonalférgek és orsóférgek számára: a Philcoxia nemzetség néhány növényfaja ugyanis lecsalja a föld alá, majd pedig lassan megemészti őket. A Philcoxiákról eddig azt hittük, hogy nem tartoznak a húsevő növények közé.

Brazil és Kaliforniai kutatók megvizsgálták a Philcoxia nemzetséghez tartozó P. bahiensis, P. minensis and P. goiasensis növényfajokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy ezek az első olyan ragadozó növények, amelyek a föld alatt fogyasztják el táplálékukat. A növények levelei ragacsos csapdát állítanak a táplálékszegény talajon éhező fonál- és orsóférgeknek, amely a mélybe csalja őket.

A kutatók a kísérlet során a növényeket nitrogén-15 izotóppal jelölt fonálférgekkel etették, hogy bebizonyítsák a ragadozó magatartást.

A vizsgált növényekben kis idő elteltével szintén megtalálták a nitrogén 15-izotópot, ami azt mutatja, hogy azok megemésztették a megjelölt fonálférgeket, a tápanyagokat pedig beépítették saját szerkezetükbe. A Philcoxiákról korábban nem tudták, hogy ragadozó növények.

A kutatók a kísérlet eredményeit a Nature folyóiratban publikálták.