Mégsem egy béka a legkisebb gerinces?

Szerdán bejelentették, hogy megtalálták a világ legapróbb gerincesét – a parányi békának azonban alig jutott 15 perc hírnév, mivel rekordja már most megdőlni látszik. Egy washingtoni professzor ugyanis talált egy olyan halat, amely 0,8 milliméterrel kisebb, mint az apró béka.

Paedophryne amanuensis, egy kis trópusi béka szerdán kiérdemelte magának a világ legkisebb gerincesének járó címet. A Paedophryne amauensis a Paedophryne nembe és a szűkszájúbékafélék (Microhylidae) családjába sorolt parányi méretű békát nemrégiben fedezték fel, Pápua Új-Guineán őshonos. Ez a békafaj átlagosan 7,7 milliméternyire nő meg, a Washingtoni Egyetem Burke Múzeumának kurátora, Ted Pietsch viszont azt állítja, hogy a mélytengeri ördöghal (Photocorynus spiniceps) egy hím példánya 0,8 milliméterrel kisebb.

A mélytengeri ördöghal hímje a nőstényeken élősködik, és mérete körülbelül 6.2–7.3 milliméter között mozog.

A vita, hogy vajon a béka vagy a hal a kisebb állat, érdekes kérdést vetett fel a szakmában: kiderült ugyanis, hogy a méréseknek kétféle megközelítése lehetséges. A béka a faj átlagos mérete alapján számít a legkisebb gerincesnek, míg az ördöghal mérései egy kifejezett hím példányra vonatkoztak.

LiveScience