Párizsból, környezettudatosan

Párizs, a fények/szerelmek/hangulatok/macskakövek városa, most új célt tűzött ki maga elé: a környezettudatosság városa akar lenni. Hogyan próbálják a párizsiak zöldebbé tenni mindennapjaikat?

Párizsról régóta tudjuk, hogy jó időben (és néha kevésbé jó időben is) ellepik a biciklisek. A környezetbarát közlekedési eszközök sorába most a taxikat is be szeretnék vonni: a hagyományos autókat ugyanis fokozatosan hibrid-taxikra cserélik.

A környezettudatosság szellemében egyre több öko-kávézó nyílik a híres párizsi kávéházak mellett, és sok a biopiac és a „zöld” bortéka is.

Karácsonykor a gyönyörű Champs-Élysées fáit ezernyi fényfüzérrel díszítették – de nem hagyományos égőkkel, hanem energiatakarékos LED-izzókkal, amelyek 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

Ezek az ökotörekvések Párizst az ENSZ Európa Legzöldebb Városai listájának 10. helyére emelték.

Az Öreg Hölgy, az Eiffel-torony sem ússza meg a bezöldülést: már így is csökkentették az óránként megrendezett fényparádéja időtartamát 10 percről 5 percre, de, ha a pletykák igazak, hamarosan igazi ökotoronnyá válik majd. A tervek szerint vaspántjairól cserepes növények lógnak majd le, amelyeket 12 tonnányi gumicsöves öntözőrendszerrel látnának el vízzel. Persze a kezdeményezés némi ellenállásba ütközött, legfőképpen azért, mert nagyon drága lenne megvalósítani. Az ellenzők azt is kifogásolják, hogy a változtatások nem tisztelnék azt, hogy a torony egy mérnöki mestermunka.

Az Eiffel-torony a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága – az ötletgazdák pedig azt szeretnék elérni, hogy ez legyen a világ egyik legkörnyezettudatosabb turistalátványossága is. A Ginger mérnök társaság, amely az öko-átváltoztatás ötletgazdája, úgy gondolja, hogy két éven belül a torony Párizs zöld szíve lehetne. A legfőbb érv az átalakítás mellett az, hogy a növények 84,2 tonna szén-dioxidot vonnának ki a város levegőjéből.

Ha a projekt beindul, egy nagyfokú palántázással kezdődik majd Párizs legjobb faiskoláiban egészen 2012. júliusig. Ezután felviszik őket a toronyra, hogy a növények szabadon nőhessenek és körbefoghassák a torony vaspántjait.

Forrás: Traveling Greener