Példátlan részletességgel térképezték fel az Amazonas esőerdejét

Egy lézeres technológia segítségével amerikai kutatók elkészítették az Amazonas esőerdejének eddigi legpontosabb térképét, amely rengeteget segíthet az erdőpusztulást vizsgáló tudósok munkájában.

Egy Carnegie Légi Megfigyelőközpontnak nevezett, kétmotoros Dornier 228 repülőgépen, lézer segítségével, az összefüggő lombkorona fölött ötezer méterrel vizsgálják a Stanford Egyetem kutatói az Amazonasi esőerdő biodiverzitását. A repülőgép fedélzetén található, Lidar (Light Detection and Ranging, Fényészlelő és –terjesztő rendszer) nevű gép segítségével olyan részletes térképet készíthetnek az esőerdőről és annak biodiverzitásáról, amilyet eddig még soha nem sikerült.

Így ábrázolja a Lidar az esőerdő lombkoronáját. Fotó: Greg Asner, Stanford

A Lidar lézere másodpercenként 400 000 lézersugarat lövell az erdő lombkoronájára, amelynek eredményeképpen a kutatók háromdimenziós képet kapnak a területről. Emellett egy -131 Celsius-fokon tartott spektrométer az erdő biológiai sokféleségét is képes érzékelni, és különböző színekké konvertálni, ahogy a lombkorona kémiai és optikai sajátosságait észleli. A kutatócsapat óránként 360 négyzetkilométernyi területet tud feltérképezni.

„Ez a technológia lehetővé tette számunkra, hogy az Amazonas nagyobb kiterjedésű területeit háromdimenziós képekben láthassuk” – nyilatkozta Greg Asner, a Stanford kutatója. –„A módszer olyan információkkal szolgálhat számunkra, amely hozzásegítheti a kutatókat az esőerdő megóvásához.”

Forrás: Guardian