Környezetvédő sífelvonó a svájci kisvárosban

Egy apró svájci sívárosban, Tennában megépült a világ egyik első napelemes sífelvonója – az alig 112 lelket számláló település nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiák használatára.

A síparadicsomokban általában nagy problémát jelent az ósdi, veszélyes sífelvonók cseréje, ugyanis időigényes és igen költséges is. Egy apró svájci városban, Tennában azonban a helyiek javukra fordították a kötelező műveletet: a régi sífelvonó helyére egy új, napelemmel működő szerkezetet szereltek.

„Amikor megtudtuk, hogy ki kell cserélnünk a felvonót, úgy gondoltuk, miért ne tennénk környezetbaráttá” – nyilatkozta a város polgármestere, Thomas Buchli a SwissInfo.ch weboldalon. –„A városunkban amúgy is rengeteg háztartásban használnak napelemet.”

A sífelvonót december közepén üzemelték be a 112 lelket számláló kisvárosban. A készítőknek egyetlen problémát kellett áthidalniuk: nem volt elég helyük a napelemek tárolására. Ezt úgy oldották meg, hogy az500 méterhosszú tartódrót tetejére szerelték őket, mintha 82 darab szárnya nőtt volna a felvonónak.

A napelemeket forgatni is lehet, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében követni tudják a nap mozgását, és le tudják rázni magukról a havat, ha az belepi őket. Napos időben a napelemek kétszer annyi energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.