Új fotó a Titánról

A Cassini űrszonda a napokban megközelítette a Titánt, és felvételeiből a csillagászok csodálatos fotót állítottak össze a Szaturnusz legnagyobb holdjáról.

A Cassini űrszonda felvételeiből a Cassini Központi Képalkotó Műveleti Laboratórium (Cassini Imaging Central Laboratory for Operations, CICLOPS) munkatársai csodálatos fotót állítottak össze a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán felszínéről.

A Cassini egy másik, színkorrekció nélküli képe a Titánról

A Cassini a napokban 31130 kilométernyire megközelítette a Titán felszínét. A tudósok az ekkor készített felvételeket használták fel és egy olyan képet készítettek belőlük, amely demonstrálja, hogy egy emberi szem milyen színekben látná a hold felszínét.

A Cassini egy másik, színkorrekció nélküli képe a Titánról

A halvány indigókék színű gyűrű az égitest körül a Titán vastag párarétege, amely a napfény által lebontott metángázból, azaz összetett szénhidrogénekből áll. Ez a pára nagyjából tízszer olyan vastag, mint Földünk atmoszférája. A sötét foltok a Titán felszínén szintén szénhidrogénekből álló, több száz méter magas, óriási dűnék.

A Cassini egy másik, színkorrekció nélküli képe a Titánról

A Titán az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben. Tudományos kutatása azért kiemelten fontos, mert a belsejében fagyott állapotban megmaradhattak azok a kémiai anyagok, amik a Földön az élet kialakulásában szerepet játszottak, de egyszerű élet megjelenése sem kizárt. Légkörében szerves anyagok is találhatók.

Forrás: Discovery News