Lassabban olvad, mint hittük

A Coloradói Egyetem kutatóinak vizsgálatából az derül ki, hogy a gleccserek, jégtakarók és jéghegyek olvadása nem olyan erőteljes, mint azt korábban feltételezték.

A Föld jégtakaróinak olvadása 2003 és 2010 között csupán évi 1,5 milliméterrel növelte meg a tengerek vízszintjét. A vizsgálatok szerint a jeges területek az előzetesen becsültnél  lényegesen kevesebbet veszítettek tömegükből az adott időszakban.

A Coloradói Egyetem kutatói, Thomas Jacob és John Wahr munkatársaikkal a Grace műhold felvételeit elemezték. A kiértékelést a Nature című szaklapban mutatták be, amelyből kiderül, hogy elsősorban Ázsia magashegységeiben volt jelentős a jég tömegvesztesége. A szakértők a több mint száz négyzetkilométer területű gleccserekre és jégsapkára koncentráltak. A megvizsgált területek közé tartoztak például olyan magashegységek gleccserei, mint az Alpok, a Kaukázus, a patagóniai szárazföldi jég vagy a kanadai jégsapka.

Eddig csak kevés információ volt arról, hogy a gleccserek mennyi tömeget veszítenek illetve mennyivel növelik súlyukat. Számos szakértő azt feltételezi, hogy olvadásuk jelentősen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

Forrás: MTI