Az 5 legkülönlegesebb ökováros

Az építészek az utóbbi évtizedekben fokozatosan a zöld megoldások, a környezettudatos építkezés felé fordultak. Többen nem féltek nagyot álmodni – ezek közül válogattuk Nektek össze a legkreatívabb városterveket.

  1. Az úszó város

Köztudott tény, hogy a világtenger szintje növekszik. Antarktisz és Grönland jégtakarója, valamint a gleccserek olvadása következtében a 21. század folyamán akár 90 centiméterrel is növekedhet a tengerszint. A problémára Vincent Callebaut fiatal belga építész kínál különleges megoldást – ő ugyanis egy „úszó várost” tervezett, amelyhez az Amazonas vizén található tavirózsafaj adta az ötletet.

A Lilypad

A Lilypad névre keresztelt ökopolisz teljesen önellátó és elsősorban azoknak nyújt megoldást, akiknek a tengerszint emelkedése miatt el kéne hagyniuk az otthonaikat. A Lilypad tulajdonképpen kétéltű: egy víz alatti és egy víz feletti részből áll. A lakók számára többemeletes házakat, utcákat és parkokat alakítanak ki – a tervező célja ugyanis többek között az, hogy segítse az ember és a természet harmonikus együttélését.

  1. Szitakötő

Callebaut nem állt meg az úszó város elképzelésénél – következő hihetetlen projektjét New Yorkba álmodta.

A szitakötő New York felett

A Dragonfly két és félszer magasabb lenne, mint az Empire State Building, és extrém külsejével nem csak New York, de az egész Államok jelképévé válhatna.

A szitakötő tervei

A Szitakötő egyaránt kínál lakóhelyeket, munkahelyeket és művelési területeket, így megépítésével akár egy apró ökováros is kialakulhat a Nagy Alma belsejében. Emellett csakis lebomló szemetet termelne, és megújuló erőforrásokból táplálkozna.

  1. Függőleges erdő

Milánóban különleges, helytakarékos módon oldották meg a környezetvédő, sőt, környezettudatos építkezést: felfelé terjeszkednek, és többemeletes, függőleges erdőket hoznak létre. Ezek a házak ötvözetei a modern városi építészetnek és a növényvilágnak.

A függőleges erdő - tervek és jelenlegi állapot

„A Bosco Verticalea modern európai városok környezeti túlélésének eszköze” – mondja Stefano Boeri építész. A Milánóban épülő függőleges erdő két lakható tornyot foglal magában, amelyek szintjei 900 fának adnak majd otthont. Ez a megoldás lényegében10000 négyzetmétersík erdővel egyenértékű területet jelenthet.

  1. Az öko-óriáskerék

A francia Atelier CMJN cég tervei valószínűleg az egyik legfurcsábbak, legkreatívabbak és legmutatósabbak mind közül. Az eVolo 2010-es Felhőkarcoló Versenyének győztes elképzelése nagyon hasonlít a brit London Eye óriáskerékhez, de mégis teljesen más: a fülkék helyett ugyanis üvegházak, a küllők helyett pedig szélturbina kapott helyet a tervrajzon.

Az újrahasznosító óriáskerék

Az egész épületet kiselejtezett autórészekből eszkábálnák össze, és Delhiben állítanák fel, ahol kiszívná a káros anyagokat a város levegőjéből – olyan végterméket állítva elő, amelyet bioüzemanyagként lehet felhasználni.

  1. A már épülő ökokomplexum

Amíg a nyugati világ csupán terveket gyárt, addig az Egyesült Arab Emírségek már cselekszik is: az Abu Dhabitól nem messze fekvő ökovárost, Masdart több éve építik, és a tervek szerint 2030-ra teljesen el is készítik.

Masdar tervei

Masdar városa teljesen megújuló energiából fog táplálkozni, és több mint 40000 lakos számára környezettudatos életfeltételeket biztosít majd.

Masdar tervei

Ez a város mintát adhat a további, hasonló kezdeményezések számára, és bebizonyíthatja, hogy nem csak a papíron létezhetnek környezettudatos világok.