Új technika a faj megmentésére

A kihalás szélén álló zöld szemű békák megmentésére a Chester Állatkert gondozói új módszert találtak: repülőtéri konténerekben rendeztek be számukra esőerdei környezetet.

A zöld szemű békákról korábban azt hitték, hogy régen kihaltak – egészen addig, amíg fel nem fedeztek egy tavacskát tele a béka ebihalaival 2005-ben. Azóta a kutatók számos elkeseredett kísérletet tettek arra, hogy növeljék a faj egyedszámát, de egészen eddig egyszer sem sikerült nagyobb fejlődést elérniük.

A Chester Állatkert gondozói most repülőtéri konténereket alakítanak át a békák számára, hogy azokban zavartalanul párosodhassanak. Ezek a konténerek azonban korántsem ideálisak az esőerdei környezet kialakítására – nagyon nehéz például a megfelelő hőtartást kialakítani bennük, ezért rengeteget kell foglalkozni a szigeteléssel.

Fotó: Davo Trip

A konténerekben a békák számára egy biztonságos helyet szeretnének kialakítani, ahol aztán kifejlődhet egy olyan populáció, amelyet a gondozók visszaengedhetnek a természetbe. A zöld szemű békák egyedszámának drasztikus csökkenése egyébként a Chytridiomycosis gombának köszönhető – ez a gomba számos más kétéltű fajt is megtámadott már.

Forrás: BBC