Stonehenge és Húsvét-sziget Texasban

Texasnak is van Stonehenge-e, amely csaknem akkora, mint a brit eredeti, viszont sokkal kevesebb rejtély övezi, pedig még két húsvét-szigeti óriásfej is vigyázza.

A kőkolosszuskör átmérője az eredetinek 90, magassága pedig a 60 százaléka, azaz 30, illetve 3 méteres. Keletkezési körülményei tökéletesen ismertek. A munkálatok kezdete nem ötezer évvel ezelőtt volt és nem valószínűleg, hanem biztosan 1989-ben. Verandaépítés adta az alapkövet és -ötletet. Doug Hill texasi lakosnak maradt egy jókora mészkőtömbje, amelyet felajánlott szomszédjának és cimborájának, Al Shepperdnek. Utóbbi meglátta a kőben a vicclehetőséget, nevezetesen, hogy igencsak elnyúlhat a közeli úton autózók képe, ha egyszer csak a texasi pusztában az 5500 kilométerrel odébb lévő Stonehenge-dzsel szembesülnek.

9 hónap alatt született meg a mű, újabb 18 hónappal később pedig kiegészült két fővel. Húsvét-szigeti emberfővel, 4 méteresekkel. Al Sepherd ugyanis miután ellátogatott a szigetekre, nem tudta megállni, hogy a Stonehenge-hez passzintson kettőt – persze nem eredetit, hanem saját kreálmányt. Az emberfők nem zavarják a Stonehenge-et, mivel tisztes távolban állnak tőle.

A “kőművespár” amúgy zömmel nem kővel dolgozott, hanem dróthálóvázú műanyaggal. Külsőre kőnek tűnnek a tömbök, de jóval könnyebbek, mint az eredetiek.

A megalkotók már évekkel ezelőtt elhunytak, művük azonban tovább “él” – 10 kilométerre az eredeti  helyétől. Al Shepperd földjét ugyanis eladták leszármazottai 2010-ben, egy texasi alapítvány pedig elköltöztette a műanyag kőtömbkört fejestül. 2011 júniusa óta ismét megcsodálható.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Auditív illúzió alapján épült a Stonehenge?
Tudjuk, honnan jöttek a Stonehenge kövei
Misztikus világ – Földünk legtitokzatosabb tájai
A víz alatti piramisok titka
A múlt megkövesedett őrzői