Ökoszállók a világ körül – Ökoállatságok

Állatformába bújtatott vagy a hely élővilágához szorosan kapcsolódó ökoszállók, ahol valóban hallani a természet hívó szavát.

Ceyloni, maláj, szumátrai… Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyik az ázsiai elefánt alfajához tartozik.

Az első részben az ázsiai elefántok nyomában kialakított, három különleges élménnyel kecsegtető szálláshellyel ismerkedhetünk meg.

Rögtön elsőnek itt van a 2008-as esztendő idegenforgalmi oscar-díját, a World Travel Awards (WTA) bezsebelője: a történelmi, kulturális és természeti értékekben bővelkedő Délkelet-Ázsia könnycseppjén, a hajdani Ceylonon (ma Srí Lanka) létesített Kumbuk River Eco Extraordinaire. Végre egy valóban nem félrevezető elnevezés, ugyanis a Colombótól 250 km-re, Buttalától mindössze 9 km-re lévő Kumbuk River szálláshely tényleg rendkívüli! A sziget dél-keleti részén, a Kumbukkan Oya folyó mentén, a változatos élővilágáról híres Yala Nemzeti Park szomszédságában, az ázsiai elefánt alfaját, a ceyloni elefántot (Elephas maximus maximus) nem csak kívülről szemlélhetjük, de a legnagyobb behemótnak még a gyomrába is beköltözhetünk! A40 láb magas elefánt formájú ökoszállás igazi különleges csemege a nem mindennapi élményért utazók számára. Ebben az ökobarát maxi Jumbónak vagy Fáninak is nevezhető állati szállásban az elefánt szerkezetétől kezdve a bútorokig, étkészletekig minden lebomló vagy újrafelhasználható anyagból készült. A sütni-főzni vágyók kizárólag fatüzelésű kemencében vagy akár fáklyafénynél kint a szabadban hódolhatnak e szenvedélynek, de a szálláshoz teljes ellátás is jár, valamint lazításnak gyógynövény kivonatos fürdőt vehetünk az elefánt árnyékos oldalával ellentétes részén kialakított medencében. További élményfokozás, hogy itt csak mi lehetünk: az elefántot a hozzátartozó 14 hektáros területtel, lefoglalhatja egy személy is, de akár család vagy kisebb csoport is. Az elefánt lak max. 10 fő befogadóképességű és mi sem természetesebb, mint szerencsés esetben a saját elefántunkból lesni a esti holdfényben a folyóhoz inni térő vad elefántokat és az ébredő nappal érkező pávákat nézve eltűnődhetünk, hogy vajon valóban szebb a páva, mint a pulyka. A szomszédban meg a leopárd az úr.

A következő ázsiai elefánt kalandunk továbbra is Délkelet-Ázsiában maradva a laoszi Luang Prabangba, a többször volt fővárosba visz bennünket, melyet 1995-ben a világörökség részévé nyilvánítottak. Itt bár a szálláshely építészetileg közel sem olyan különleges, mint az előbb bemutatott Kumbuku River Srí Lankán, viszont exotikumban és kuriózumban bőven bővelkedő.

A Luang Prabangtól 7 km-re található Mahout Lodge egytől akár hat napig tartó mahout, azaz elefánthajcsár kurzusokat kínál. Miközben maláj elefántunkat (Elephas maximus hirsutus) a hátán ülve a dzsungelbe hajtjuk, irányítjuk, fürdetjük, etetjük és még számos kaland során az egy-két napos kurzusok alatt inkább csak beleízlelünk a mahoutok világába, addig a hat napos kurzus végeztével már igazi elefánthajcsárrá is avanzsálódhatunk. Az ökoszállás festői környezetben, a Nam Khan folyó mentén 19 különálló cölöpökre épített faházból áll. A hely lehetőséget ad a nyugodt, csendes környezetben történő kikapcsolódásra, betekintést engedve mind a mahoutok, mind a vidéki laosziak életmódjába.

Az elefánthajcsár képző elvégzése után, szakavatott mahoutként mi sem természetesebb, mint kelő nappal a szobánk ajtaján kilépve, verandánkról rögtön kedvenc elefántunk hátán elfoglalni a helyünket és kezdődhet a dzsungeltúra.

Mindez valóság az indonéz Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagján, Bali szigetén létrehozott Elephant Safari Park Lodge luxus üdülőhelyen. A trópusi, buja hegyvidéki környezetben, Taroban létesített; több díjjal kitüntetett komplexumban 29 szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) és 25 top kategóriájú, minden igényt kielégítő lakosztály várja az elefánttal test közeli élményt keresőket. Napindító reggeli a teraszunkról kilátással az elefántokra, majd ebéd a tó mellett, ahol az elefántok fürdőznek és zárásként az elefántsofőr értünk jön, hogy elefántunk hátán elvigyen bennünket egy romantikus négyfogásos vacsorára. A szálláshely még spa kényeztetéssel és számos sport foglalatossággal, mint fitneszterem, vadvízi evezés, kajakozás, hegyi kerékpározás vagy túrázás segíti elő a maximális kikapcsolódást. Az Elephant Safari Park Lodge célja a különleges elefánt élmény kínálásán kívül, felhívni a figyelmet e páratlan emlősre, lehetőséget nyújtva megfigyelésükre, kapcsolatba kerülésre velük és alaposabb megismerésükre.

Most 2012-ben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az ázsiai elefántok szumátrai alfajának az eddigi veszélyeztetett minősítését kritikusan veszélyeztetettre változtatta. A legnagyobb problémát az erdőirtások okozzák, ezért mindössze egyetlen generációváltás alatt élőhelyeik 70 százalékát elvesztették, populációjuk meg vészesen 50 százalékkal csökkent. Amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, akkor kevesebb mint 30 éven belül már nem láthatunk többé vadon élő szumátrai elefántot! A kipusztulásuk megelőzésére azonnali és hatékony akcióra van szükség! Bővebben a Természetvédelmi Világalap (WWF) honlapján olvashatunk e csodás állatok ember okozta katasztrófájáról.

Mentsük meg az elefántokat!

Kapcsolódó cikkeink:
A vörös lista
Létrejön a világ legnagyobb természetvédelmi területe Afrikában
450 elefántot gyilkoltak le Kamerunban
Hétmillió éves elefántlábnyomokat találtak
24 millió generációnyi növekedés