Megújult a Corvinus Egyetem Budai Arborétuma

Több, mint 260 millió forintos európai uniós támogatásból megújult a Budapesti Corvinus Egyetem 7,5 hektáros Budai Arborétuma a főváros XI. kerületében.

Az országosan is jelentős gyűjteményes kertben a növényállomány bővítése és fiatalítása mellett sor került a speciális élőhelyek – a sziklakertek, a kerti tó és a pergolák – újjáépítésére, az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet épülete előtti Dísztér történeti kerti rekonstrukciójára és több műszaki létesítmény – például az üvegház és a Ménesi úti téglatámfal – teljes felújítására – tájékoztatta a csütörtöki projektzáró értékelésen a sajtó képviselőit Hrotkó Károly, az egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai  tanszékének vezetője.

A csaknem 120 éves Budai Arborétum Magyarország egyik kiemelkedő gyűjteményes kertje. A terület páratlan fás- és lágyszárú növénygyűjteménynek ad otthont, a távoli tájakról származó fajok és fajták honosításának műhelye, valamint a magyar dendrológiai, a fás szárú növénynemesítés eredményeinek bemutató színtere.

“Az arborétumban különleges és védett növényeket egyaránt lehet látni, állapotuk megőrzése, fejlesztése, növényanyaguk gyarapítása igen fontos, ennek keretében csaknem 300 új növényfaj, illetve növényfajta betelepítését végeztük el” – ismertette a projekt részleteit Hrotkó Károly.

A pályázat keretében felújították az öntözőhálózatot és kiépítettek egy csapadékvíz-gyűjtőt, ezzel biztosítottá vált a gyűjtemények megfelelő vízellátása. Megújult emellett a kert történetében központi szerepet játszó Dísztér, amelyet az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet díszkertjének megfelelően, korhű módon állítottak helyre.

A gyomosító, inváziós növényfajok visszaszorítása szintén fontos részét képezte a munkálatoknak, ezért a fásszárú hulladék feldolgozására az egyetem egy “aprítékoló” gépet is vásárolt, amelynek köszönhetően a keletkező szerves hulladék helyben komposztálható és felhasználható.

“Az arborétum a szakmai feladatok mellett közösségi funkciókat is ellát: nem csak diákjaink látogatják pihenés és tanulás céljából, de a környékbeli iskolákkal és óvodákkal is kapcsolatban állunk, számukra rendszeresen szervezünk pedagógiai programokat. Gyakori látogatói a kertnek a környékbeli lakosok is, ezért a pályázati támogatásból újonnan felszerelt interaktív táblák, információs panelek segítségével az idelátogatók is tájékozódhatnak a kertről, valamint ezzel is segíteni kívánjuk az oktatatói munkát” – fejtette ki a tanszékvezető.

A Közép-magyarországi Operatív Program “Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázati konstrukciójának keretében sorra került rekonstrukció több évtizede váratott magára.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Megtalálták a növények bioritmusáért felelős géneket
Különleges és veszélyeztetett természeti területek lettek védettek 
A 30 000 éves növény újra virágzik