Újra látható az ezüstoltár Firenzében

Hat évig tartó restaurálás után ismét látható a firenzei dóm keresztelő kápolnájának színtiszta ezüstből készült oltára. A művészettörténészek szerint az ifjú Leonardo da Vinci is dolgozott rajta.

Április elsejétől a firenzei Santa Maria del Fiore dóm múzeumában állítják ki a keresztelőkápolna oltárát, amelyet az eredeti helyén másolattal helyettesítettek – számolt be az olasz sajtó.

2006-ban kezdődött és most ért véget az ezüstoltár helyreállítása. A több mint három méter hosszú, másfél méter magas, és közel egy méter széles műkincset a reneszánsz szobrászat és ötvösművészet egyik remekműveként tartják számon.

Az ezüstből vert, kétszás kilogramm súlyú oltár a firenzei kápolna számára készült: 1366-tól majdnem száz éven át a városban tevékeny legnagyobb művészek dolgoztak rajta, közöttük Tommaso Ghiberti, Antonio del Pollaiolo és Andrea del Verrocchio. Keresztelő Szent János életének tizenkét jelenete díszíti. Művészettörténészek szerint az ábrázolásokon del Verocchio tanítványának, Leonardónak a keze is felismerhető.

A hosszú restaurálás során az oltárt ezerötszáz darabra szedték szét, és így tisztították meg az ezüstfelületet a rá rakódott évszázados szennyeződéstől.

Ezzel egy időben ért véget a keresztelőkápolna oltára feletti feszület helyreállítása is, amely ezentúl szintén a dóm múzeumában látható. A kétméteres, szintén ezüstből készült keresztet 1459-ben a szobrász Antonio del Pollaiolo és az ezüstművész Betto di Francesco alkotta. A firenzei levéltárban őrzött számlák szerint del Pollaiolo háromezer fiorinót keresett vele, az ötvös ennek csak egyharmadát.

Forrás: MTI