Húsvéti Fesztivál Hollókőn

A népi és a keresztény hagyományok mellett folklórprogramokkal, gasztronómiai és kézműves bemutatókkal is megismerkedhetnek a látogatók a Hollókői Húsvéti Fesztivál kétnapos rendezvényén április 8-án és 9-én.

Magyarország egyetlen világörökségi falujában, a mindössze 400 lelket számláló Hollókőn 1996 óta zajlik szervezett formában a húsvéti fesztivál.

Vasárnap szabadtéri szentmisével, ételszenteléssel és feltámadási körmenettel kezdődik a rendezvény. A szabadtéri színpadon egész nap zajlanak a folklórprogramok, Nógrád megye néptáncosai és hagyományőrző együttesei mellett Hollókő erdélyi testvértelepülése, Siklód néptáncosai mindkét napon székely táncokat mutatnak be. Színpadra lép egy lengyel és egy török néptáncegyüttes is.

Vasárnap tart koncertet a Dűvő zenekar is, amely több fellépőnek is zenei segítséget nyújt, hétfőn a Folt zenekar lesz a kísérő.

Az ófalu több udvarában különféle kézművesprogramok várják a látogatókat, akik ki is próbálhatják a tevékenységeket, a Petőfi utcában népi iparművészeti vásárt rendeznek.

A Tourinformnál berendezett Tojásos udvarban az ország híres iparművészei és tojásdíszítői készítik a húsvéti hímes tojásokat, az érdeklődők különféle díszítési technikákkal ismerkedhetnek meg.

Az ófalu várfeljárónál lévő alsó kútjánál népi játszóház várja a gyerekeket. A hollókői éttermekben megkóstolhatják a palóc gasztronómia remekeit, a palócgulyást, a juhtúrós sztrapacskát, a kenyérlángost, a túrós lepényt vagy a nyújtott házi rétest.

Mindezek mellett érdemes meglátogatni az ófalu múzeumait és kiállítóhelyeit – tette hozzá Sztrémi Zsuzsanna.

A vendégek az ófaluban sétálva megismerhetik a locsolás régi szokását, amelynek még mindig nagy hagyománya van Hollókőn. A fiatal fiúk vödörből locsolják vízzel a lányokat, ebbe a programba is bekapcsolódhatnak a látogatók.

A Hollókőre érkezők megcsodálhatják a világörökség részévé vált palóc építészet remekeit is, a falu múltjába pedig a Látogatóházban óránként vetített Kövek, várak, emberek című filmből kapnak bepillantást.

Forrás: MTI
Képek: itthon.hu, desztinaciomarketing.hu 

Kapcsolódó cikkek:
Nyit a falumúzeum Nyíregyháza-Sóstón 
Szecessziós flaszterkoptató
Elfeledett ékszerdoboz – somogyi miniexpedíció