Kókonyakóstolás húsvétkor Szentendrén

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal és hagyományokkal, köztük a birkatombolával, vagy a kókanyakészítéssel ismerkedhetnek meg azok, akik hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogatnak.

A Skanzen négy tájegységének szinte valamennyi portáján és közösségi terein zajlanak vasárnap és hétfőn a húsvéthoz kötődő események, ahol az ország különböző tájainak népszokásait ismerhetik meg a látogatók hiteles, autentikus környezetben.

Az idei húsvét különlegességei a birkatombola és a sokszínű mesterségbemutatók, ahol a csuhé-, gyékény-, kosárfonás és a fafaragás mesterségét a Népművészet Mesterei cím birtokosaitól lehet ellesni és megtanulni.

A húsvét egyik legfontosabb kellékéhez, az újjászületést szimbolizáló tojáshoz számos szokás kapcsolódik, így a programok között a „tikmony” is főszerepet kap. A vendégeket húsvéti tojáskereső labirintus várja, ahol megmutathatják rátermettségüket, hiszen egy tojástérkép segítségével kell megkeresniük a jól elrejtett papírból készült hímes tojásokat, amelyek hátoldalán találják a feladatokat. Az állomásokon sorra haladva a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó játékos feladatokat kell megoldaniuk.

A számos ügyességi népi játék közül a Magyarországon sok helyen ismeretes tojásgurítás is kipróbálható, a főtéren óriási tojást díszíthetnek ki a látogatók közösen, de megtanulhatják a karcolás, berzselés és írókázás technikáját is. Az érdeklődőknek a megszokott tárlatvezetések során most meg kell találniuk az enteriőrbe elhelyezett „kakukktojást” – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens.

A jellegzetes húsvéti ételek közül ez alkalommal a bárány és a kókonya kerül a középpontba, utóbbiról megtudható, hogy nemcsak a húsvéti megszentelt sonka levében főtt tojást jelenti, de egy jellegzetes moldvai, húsvétra sütött, túróval és tojással töltött étel is.     A fesztiválszínpadon egymást váltják a népzenei produkciók és a gyermekeket szórakoztató előadások, és megtekinthető még az Erdély virágai, A vasút fénykora és a halasi csipkét bemutató kiállítás.

A Skanzen templomaiban, hétfőn a hívek ételszenteléssel egybekötött római katolikus szentmisén és úrvacsorával egybekötött református istentiszteleten is részt vehetnek.

Forrás: MTI
Fotó: MTI – Balázs Attila