Nyíregyháza egy évig a Föld órája mozgalom magyarországi fővárosa

Nyíregyháza egy évig birtokolhatja a Föld órája mozgalom magyarországi fővárosa címet, miután a 120 ezres megyeszékhelyről csatlakoztak a legtöbben március 31-én a klímaváltozás elleni környezetvédelmi akcióhoz és kapcsolták ki otthonaikban egy órára az áramot.

A címet Figeczky Gábor, az akció szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világszövetség) Magyarország igazgatója szerdán adta át Kovács Ferencnek, Nyíregyháza polgármesterének.

Figeczky Gábor, az ünnepélyes díjátadáson elmondta: a Föld órája elnevezésű mozgalom 2007-ben az ausztráliai Sydney-ből indult, s az idei akcióhoz a világ 150 országából 6494 város csatlakozott, mintegy kétmilliárd emberrel.

Magyarországról 93 település 467 helyi önkormányzata, vállalata és intézménye vállalta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem tetteként egy órára kikapcsolja az elektromos berendezéseket. Az akcióhoz csatlakozott közel 9000 magánszemély is, akiknek egyharmada, közel háromezer ember Nyíregyházáról regisztrált a WWF hazai szervezetének honlapján. A nyírségi nagyváros önkormányzata pedig a település hét közterének, illetve középületeinek díszkivilágítását kapcsolta ki egy órára március utolsó napján.

A település önkormányzata a város lakóival összefogva korábban több más környezetvédelmi díjat is elnyert már, így a szelektív hulladékgyűjtésért járó Arany Hangya díjat, a közlekedési légszennyezettség csökkentését szolgáló Kerékpárosbarát település címet, valamint kiérdemelte a Virágos város címet.

A polgármester a jelenlegi környezetvédelmi beruházások közül kiemelte, hogy több mint félmilliárd forintos költségből fejlesztik és hálózattá kapcsolják össze a helyi kerékpáros útrendszert, valamint tavasszal megkezdődik a 13 milliárd forint összegű szennyvíztisztító- és elvezető csatornahálózat kialakítása is.

Kósa Tímea alpolgármester közölte, hogy az Arany Hangya díj egymillió forint támogatását a nyíregyházi önkormányzat a környezettudatosság további erősítésére költi, helyi pályázatokat, vetélkedőket finanszíroz belőle.

Forrás: MTI