Májusfaállítás a sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

Az idén is felállítják a tavasz, a szerelem és a termékenység jelképét, a májusfát a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Május 1-jén ezúttal rendhagyó programmal várják a majálisozni akaró látogatókat, hiszen az ünnepnapon egy halászattal és halászati eszközökkel kapcsolatos kiállítást is megnyitnak a skanzenben, s a tiszai halászlé elkészítését is megszemlélhetik az érdeklődők, sőt meg is kóstolhatják a finom étket.

A májusfaállítás valamikori történetét a Margaréta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel a 11 órakor kezdődő egész napos program nyitányaként. A pántlikákkal, selyemkendőkkel és vörösboros-üveggel díszített 10-15 méter magas májusfát, csakúgy, mint régen, a szeretett lány háza előtti kerítésnél állítják fel. A fa szerelemvallomásként arra utal, hogy azon a portán élő, eladósorban lévő lánynak már van hódolója.

Május elseje persze egykor nem csak a szerelmesek májusfaállításáról, illetve a majálisról, a közös erdei kirándulásról és vidám mulatozásról szólt a falvakban. Időjárásjelző és termésjósló is volt a nap, a népszokás szerint ha éjjel esett az eső, majd meleg, tiszta időt hozott a nap, akkor bő termésre számíthattak a gazdálkodók. Hűvös, esős idős nap esetén közepes termést várhattak a földeken, ha viszont hideg volt, netán fagyott is éjjel, akkor a terméskilátások nagyon rossznak ígérkeztek az év során.

A múzeumfaluban a májusfaállítás után nyitják meg az “Ősi mesterségünk: a halászat” című kiállítást. Halásztevékenységeket, így például halászhálókötést, sárhajó-faragást és haltartó bárka készítést is láthatnak a skanzen látogatói, a gyerekek pedig halászathoz kapcsolódó régi játékokat próbálhatnak ki. A rendezvényen megfőzik a híres tiszai halászlevet, aminek elkészítési fortélyait végigkísérhetik az érdeklődők, hogy otthon ők is megfőzhessék a különlegességet. Kóstolás is lesz, a skanzenbe belépő első száz vendég ízlelheti meg a tiszai halászok legkedveltebb eledelét.

A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu majálisát természetesen kulturális program is kiegészíti május 1-jén, a Vadrózsa Tánccsoport szórakoztatja a felnőtteket, míg a gyermekek a Burattino Bábcsoport vásári komédiáját nézhetik meg.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Mátyás király napja a visegrádi Királyi Palotában
Nyit a Múzeumfalu Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 
Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca