“Halfaló” tüskésgyík fosszíliáit fedezték fel Laoszban

“Halfaló” szpinoszaurusz, azaz “tüskésgyík” fosszíliáit tárták fel francia és laoszi paleontológusok Laoszban, Szavannakhet tartományban.

Ez az első szpinoszaurusz, amelynek maradványai Ázsiában kerültek elő. A leletről a Naturwissenschaften című folyóiratban jelent meg részletes tanulmány.

A ragadozó Spinosaurus a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kréta időszakban élt. Egyedi “tüskéi” a csigolyák hosszú nyúlványai, amelyeket valószínűleg bőr fedett és kötött össze vitorlaszerű szerkezetet alkotva. Egyes szerzők szerint azonban izmok is kapcsolódtak hozzájuk, amelyek púpot vagy tarajt alkottak. A “szerkezet” feladatával kapcsolatban több elképzelés is született, egyesek szerint a hőszabályozásban, mások szerint a párválasztásban lehetett szerepe.

Ichthyovenator (Michel Fontaine, Allain et al., 2012.)

A feltárások során medencecsontok, a keresztcsont, valamint hát- és farkcsigolyák sokasága került elő. A leletek korát 112-125 millió évesre becsülik – olvasható a Smithsonian honlapján és a Tribune de Genéve online kiadásában.

A “tüskésgyík” az Ichthyiovenator laosensis nevet kapta – előbbi halból álló étrendjére utal, utóbbi pedig a lelőhelyre.

Az Ichthyiovenator laosensis fura szpinoszaurusz volt. A világ más tájain előkerült fajtársai “tüskéinek” mérete fokozatosan növekedett a háton, majd ugyanilyen egyenletesen csökkent szabályos “vitorlát” létrehozva. A laoszi dinoszaurusz esetében a tüskék mérete a fokozatos növekedés után hírtelen megszakadt, majd ugyanilyen hirtelen ismét növekedni kezdett két kis vitorlát alkotva a háton.

Forrás: MTI