Hérodotosz nyomán vizsgálják a görög szökőárakat

Egy német kutatócsoport Hérodotosz leírásai alapján megállapította, hogy Észak-Görögország környezete is szökőárveszélyes terület lehet. Eddig csupán Dél-Görögországot nyilvánították cunami fenyegette partvidéknek.

Az Aachen Egyetem kutatói Hérodotosz leírásai alapján arra az eredményre jutottak, hogy Görögországnak nem csupán a déli, de az északi partvidéke is szökőárveszélyes terület lehet. Az ókori történetíró szerint ugyanis Kr. e. 479-ben szökőár mentette meg Potidaea városának lakóit a perzsa seregektől – a hirtelen jött katasztrófa ugyanis szó szerint lemosta a katonákat a térképről.

A geológusok megállapították, hogy a történelemben számos esetben érte szökőár Görögország északi partjait is, mely következtében a helyi kutatóknak ezt a területet is fel kellene venniük a cunami által veszélyeztetett körzetek közé. Az ókori Potidaea és a mellette épült, újabb Nea Poteidaia városokat ugyanis még mindig fenyegetheti a szökőár kialakulásának lehetősége.

A görög geológusok szerint a környéken leginkább a földrengésektől kell tartaniuk, a szökőáraktól kevésbé.

A közeli Mende ókori város területén végzett régészeti feltárások során olyan kagylóhéjakat is találtak, amelyek a tenger mélyebb rétegeiből kerülhettek oda. Ez is azt bizonyítja, hogy az ókorban több szökőár söpört végig a vidéken. Az utolsó cunami 1893-ban pusztított itt.

Forrás: BBC News
Fotó: ~wusk (Deviantart)

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan változtatta meg a japán földrengés a világot?
Mit tanultunk a cunamiból?
Látványos “felhőcunami” Floridában