Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben

Egy éven át Bécsben láthatók az Aquincumi Múzeum legújabb ásatási eredményei. A szerdán megnyílt kiállításnak az osztrák főváros római kori történetét bemutató múzeum, a Römermuseum ad otthont. 

Az Újdonságok a római kori Budapestről című tárlat az egykori aquincumi polgárváros és annak keleti temetője területén végzett, 2007 és 2011 közötti feltárások eredményeit mutatja be.

A tárlatot Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója és Láng Orsolya, a tárlat egyik kurátora mutatta be a megnyitón. Zsidi Paula elmondta, hogy a két múzeum közötti együttműködés már több évre nyúlik vissza. “Reméljük, a közeljövőben a római kori Bécs leleteit is bemutathatjuk Bécsben” – tette hozzá.

Mint azt Láng Orsolya elmondta, az elmúlt évek kutatásai során a polgárváros déli részében álló és 1940-ben felfedezett díszes lakóház újabb részletei kerültek napvilágra. Az úgynevezett “festőházat” a 2. és a 3. században lakták. Belső díszítményei – falfestmények és szobordíszek – mellett lakóinak használati tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők. Az épület maradványai olyan területen találhatóak, amely a második világháború alatt katonai ellenőrzés alá került és ezért sokáig nem volt kutatható.

A másik feltárás során a város temetőjének több mint ezer sírja került elő. A feltehetőleg a 2. és a 4. század között használt temető leletei közül olyan különlegességeket emeltek ki a szervezők, mint egy hét koponyából álló temetkezés, vagy az az ólomtábla, amelybe egy latin nyelvű átkot karcoltak.

Forrás: MTI