Ausztria – A természettel összhangban

A környezettudatos életmód a klímaváltozás felgyorsulásával egyre nagyobb jelentőséget kap. A biotermékek iránti érdeklődés, a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság már sokak számára magától értetődő. Akik otthon környezetbarát módon élnek, azoknak az üdülés esetében is fontosak az ökológiai szempontok.

A „Lohas” – „Lifestyle of Health and Sustainability“ – életmódot követők nagy hangsúlyt fektetnek az egészségükre és a fenntarthatóságra. Mivel ez a csoport folyamatosan nő, vele együtt nő az egészséges és ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránti kereslet. Ausztria mezőgazdasága nagyszerűen példázza ezt az újfajta gondolkodásmódot: a megművelt terület 13 százalékán már biogazdálkodás folyik.

Az elmúlt években az turizmus résztvevői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, emellett a szelektív szemétgyűjtés és -szállítás, az energiatakarékosság, a bioélelmiszerek és a környezetbarát utazás egyre nagyobb szerepet kap, hogy a jövő generációi is élvezhessék Ausztria érintetlen természeti környezetének szépségét. Számos helyen figyelhető meg a kezdeményezés, miszerint az egyes szállásadók szövetségre lépnek egymással a tudatos üdülés jegyében, és így kínálnak még magasabb színvonalú üdülési élményeket a vendégeknek.

Tavaszi ébredés a Prinzenhofban

A falusi üdülés számos városlakó számára jelenti a rohanó mindennapok közbeni felfrissülést, a gyermekeknek pedig gyakran az egyetlen alkalmat, hogy állatokkal ismerkedhessenek, játszanak. Legyen szó lovas, gyermekbarát vagy ínyenc falusi gazdaságról, itt is egyre több helyen foglalkoznak biogazdálkodással.

Egy igazán különleges tipp a tavaszi felüdüléshez a Waldviertel régióban, azon belül is a Groß Gerungsban található Prinzenhof. A mézet, a joghurtot, a kenyeret, a sajtot és a húst is mind-mind a Prinz család készíti saját kezűleg. A biogazdaság tennivalóiba természetesen a vendégek is besegíthetnek, ha épp arra támad kedvük. A gazdaság a „Groß Gerungs energiapont” közelében fekszik. A misztikus kőalakzatok között számtalan túra- és élményösvény kanyarog, amelyek mindegyike egy-egy különleges helyre kalauzolja a kirándulókat. Aktív kikapcsolódásra csábít a Xundwärts futó- és mozgásközpont is. Hat futóösvény és egy mozgáspark áll a vendégek rendelkezésére és segít az erőnlét javításában, az egyensúlyérzék, a reakciós készség vagy az ügyesség fokozásában. A Harbach iszapgyógyfürdőben – amelyet szintén fenntartható módon vezetnek – különböző speciális ösvények (kavicsos, tűleveles, műanyag borítású) várják a vendégeket.

Nyári frissesség biohotelben

A „Biohotels” szövetséghez 55 szálloda tartozik Európában. A fenntarthatóság szempontjából ezek mindegyike egyedülállóan magas színvonalú üdülést kínál a vendégeknek. Ide tartozik az épületek energiatakarékos kivitelezése, a biokonyha és a környezeti értékeket kímélő szemétgazdálkodás is. A karintiai Weißensee Natúrparkban például a természeti környezetre tekintettel végzik a gazdasági tevékenységeket.

Ez az alapelv figyelhető meg a natúrpark területén található Gralhof biohotel esetében is: a Gralhof tagja a Klímaszövetségnek, és ennek megfelelően nyesedékfával működő fűtési rendszere van. A legtöbb biotermék a saját gazdaságból származik vagy közvetlenül a régióból. A Gralhof emellett egy csónakházzal, egy tágas mezővel és egy tóparti szaunaházzal is várja a vendégeket. A szállodát üzemeltető Knaller családnak köszönhetően a hotel valóságos kulturális központtá fejlődött: „Jazz a körtefa alatt” már egy elismert és közkedvelt zenei eseménnyé nőtte ki magát. Időnként kabarékra és felolvasásokra is sor kerül.

 Szüret a Große Walsertal bioszféraparkban

A Vorarlbergben található Große Walsertal régió „UNESCO” bioszféraparknak számít. A megtisztelő címmel olyan mintarégiókat tüntetnek ki, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődésre és regionális fejlesztéseket tesznek annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni az egyensúlyt a természetes életterek védelme és az emberi igények között. „Használni a természetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne” – szól a régió hitvallása.

A walseriek különösen büszkék a St. Gerold prépostságra. Az osztrák környezetvédelmi díjjal kitűntetett kolostor egy vendégházat is üzemeltet, amely 60 vendég befogadására alkalmas. A nehéz élethelyzetben lévők is szívesen látott vendégek, az ő üdülésüket az „Oase2000”projekt segítségével finanszírozzák. A prépostság az emberi találkozások helyszíne, így a televízió tudatosan hiányzik a felszereltségből.

A lovak ezzel szemben annál fontosabb szerepet játszanak: a kínálatban található hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és normál lovas oktatás egyaránt. Workshopokat és szemináriumokat is szerveznek a kolostorban a legkülönbözőbb témákban (tánc, zen-buddhizmus, böjt). Érdemes ellátogatni a közeli Marulba is, amely Ausztria első olyan faluja, ahol minden gazda áttért a biogazdálkodásra.

Autómentes üdülés Werfenwengben

A Salzburg tartományban található Werfenweng igazán különleges módon járul hozzá a klímavédelemhez: a vendégeknek nyáron és télen egyaránt autómentes üdülésben lehet részük. A szálláshelyek arra bíztatják vendégeiket, hogy vonattal érkezzenek a régióba. Természetesen a pályaudvarról külön transzferszolgálat szállítja az utasokat a kiválasztott szállodába.

Aki mégis autóval érkezne, az leparkolhat Werfenwengben, majd a slusszkulcsot az üdülés időtartamára bezárják a turisztikai hivatal széfjébe. Cserébe a vendégek öt euróért kapnak egy feltöltős mobiltelefont és egy SAMO kedvezményes kártyát, amellyel a mobilitás könnyedén megoldható. Ha transzferre lenne szükségünk, a mobiltelefonnal bármikor hívhatjuk az ELOIS névre keresztelt elektromos autót, ráadásul ez az ingyenes taxi-szolgálat éjszaka is működik. Az ELOIS a klíma védelmének érdekében napenergiából nyeri a működéséhez szükséges energiát. Werfenwengben kb. 40 szálláshely kínál autómentes üdülést.

Környezetkímélő közlekedési módokkal Európában már 22 alpesi településen találkozhatunk, ezek mindegyike igazi „gyöngyszemnek” számít. Valamennyi települést összeköti egy távtúra-útvonal, amely hat országon – Ausztrián, Svájcon, Olaszországon, Franciaországon, Németországon és Szlovénián – halad keresztül.

TIPPEK:

Környezetbarát turisztikai létesítmények
www.umweltzeichen.at

Fenntartható utazás magazin, üdülési tippekkel
www.vertraeglich-reisen.de

Fenntartható üdülési ajánlatok
www.forumandersreisen.de

Fenntartható üdülőhelyek
www.alpine-pearls.com

Österreich Werbung