Felújították a zobatnicai Törley-kastélyt

Felújították a vajdasági Topolya közelében található zobnaticai Törley-kastélyt; a tulajdonos részvénytársaság turisztikai célokra kívánja használni az épületet.

A 70 munkanapon át tartó felújítás 880 ezer eurós (253 millió forint) költségeit az egykor méneséről híressé vált zobnaticai birtok és a Törley-kastély tulajdonosa, a Zobnatica Rt. finanszírozta.

A kastély a felújítással visszanyerte eredeti formáját, és most úgy néz ki, mint közvetlenül a megépítése után. Az épület a szerbiai műemlékvédelmi intézet védelme alatt áll, éppen ezért a felújítás a szakintézet felügyeletével zajlott. A beltérben modern anyagokat is felhasználtak, hogy az eleget tegyenek a korszerű vendéglátás és turizmus követelményeinek – idézi Andrija Raicevicet, a Zobnatica Rt. igazgatóját pénteki számában a Magyar Szó című délvidéki napilap az 1878-ban épült Törley-kastély csütörtöki ünnepi átadása kapcsán.

Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament elnöke az ünnepélyes újraavatáson Topolya és a Vajdaság gyöngyszemének nevezte a kastélyt, amelyet eddig nem igazán használtak idegenforgalmi célokra.

Forrás: MTI
Fotó: Lakatos János

Kapcsolódó cikkek:
Megkezdődött a jáki templom felújítása
Önkéntesek segítenek Csobánc várán
Ritka régészeti leletekből nyílt kiállítás a nyírbátori múzeumban