Kerékpártúra Örökségeink útján

Az Örökségeink útján elnevezésű zöldúton szervez kerékpártúrát a drégelypalánki Sugárkankalin Turisztikai Egyesület szombaton; a résztvevők hét nyugat-nógrádi és szlovákiai település érintésével jutnak el Hontról Nagyorosziba.

A kerékpározók a túra során felfedezhetik a Börzsöny-hegység lábánál, az Ipoly völgyében található zöldút településeinek természeti szépségeit, történelmi, irodalmi néprajzi értékeit.

Így például a szlovákiai Ipolyságon meglátogatják a Kálvária-hegyet, Horpácson a Mikszáth-kúriát, Ipolyvecén a Korok-képek-viseletek című kiállítást, Patakon a helyi alkotók kiállítását.

A horpácsi Mikszáth-kúria

Mint elmondta, az érdeklődők minden állomáson csatlakozhatnak a kerékpártúrához, amelyre a sportolni és szórakozni vágyó bicikliseket egyaránt várják, ezért könnyebb és nehezebb túraútvonalakat is kínálnak.

Az Örökségeink útján olyan tematikus útvonal, amely a helyi történelmi, kulturális, természeti örökségeket, látnivalókat fűzi fel. A Nógrád megyei zöldút tíz szomszédos települést köt össze Borsosberénytől Pusztaberkiig, és 60 kilométeres távja minden sportolni, túrázni, kikapcsolódni vágyó előtt nyitva áll.

Forrás: MTI
Fotó: kepguru.hu 

Kapcsolódó cikkek:
Az óceán és a szárazföld határán
Magyarország legszebb túraútvonalai
Zagyva menti ökotúra