Neonszínű rákfajokat találtak

A fokozottan veszélyeztetett fülöp-szigeteki vizes élőhelyeken négy új, neonszínű rákfajt fedeztek fel a kutatók. A néhány milliméteres állatok lila és vörös árnyalatokban pompáznak.

A neonszínekben pompázó rákfajokat nemrég fedezték fel a Fülöp-szigetek egy fokozottan veszélyeztetett, eltűnőben lévő mocsaras, vizes élőhelyén. Az Insulamon magnumnak, Insulamon porculumnak, Insulamon palawense-nek és Insulamon johannchristianinak elkeresztelt rákok ezen vizes élőhelyek közelében élnek, és elpusztult növényekkel, gyümölcsökkel és kisebb állatokkal táplálkoznak éjszaka.

Az Insulamon palawense

„Tudjuk, hogy a rákok képesek megkülönböztetni a színeket” – nyilatkozta Hendrik Freitag, a német Senckenberg Zoológiai Múzeum dolgozója. –„Így valószínűleg a rákok élénk színeinek valamiféle szociális szerepe lehet, hiszen másképp festenek a hímek és a nőstények, a kifejlett egyedek és a fejlődésben lévő példányok.” A hím rákok például sokkal vörösebbek, mint a lilás színbe hajló nőstények.

Az Insulamon johannchristiani

A most felfedezett négy rákfajon kívül az 1980-as évek végén már megleltek egy Insulamon fajt a környéken, az Insulamon unicornt.

Az Insulamon magnum

A legnagyobb felfedezett faj páncélja csupán 53 milliméteres (Insulamon magnum), a legkisebbé pedig 33 milliméteres (Insulamon porculum). Az apró rákfajok színárnyalatukban, páncéljuk alakjában és méretükben különböznek egymástól.

Forrás: Discovery News
Képek: Senckenberg 

Kapcsolódó cikkek:
Új cápafajt fedeztek fel a Perzsa-öbölben
Narancssárgába öltözött krokodil
Orchidea manó